ZBOG pandemije Evropska odbojkaška federacija promenila je termine i sistem kvalifikacija za EP 2021. za dame i muškarce. Odlučeno je da se odigraju dva turnira, umesto sistema domaćin/gosti, u januaru iduće godine.

Jedino će se u grupi D kod odbojkaša odigrati dva turnira, od 30. avgusta do 6. septembra, a kod dama u istoj grupi, prvi turnir održaće se od 26. do 28. avgusta u Letoniji, a drugi od 4. do 6. septembra u BiH. U toj grupi favoritkinje su Češka i Slovačka. Prve dve selekcije idu na EP.

OS Crne Gore je dobio dva turnira. Muškarci će u grupi B posle Gruzije (od 7. do 10. januar) ugostiti Grčku, Azerbejdžan i Gruziju od 14. do 17. januara. Dame su domaćini prvog turnira od 7. do 10. januara, a rivali su Slovačka, Finska i tzv. Kosovo.

Odbojkaši Hrvatske domaćini su prvog turnira od 7. do 10. januara, gde su im rivali Holandija i Švedska. Severna Makedonija u grupi C organizovaće drugi turnir od 14. do 17. januara, a protivnici su BiH, Danska i Turska.
Inače, CEV je saopštio da prati situaciju sa pandemijom kovida 19 i u slučaju potrebe doneće nove odluke.

Šampionat odbojkaša održaće se u Poljskoj, Češkoj, Estoniji i Finskoj, a osim domaćina plasman su osigurali Srbija i Slovenija. Iz kvalifikacija će proći sedam pobednika grupa i pet najboljih drugoplasiranih selekcija.

Kod dama, EP se igra u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Odbojkašice i odbojkaši Srbije brane titule prvaka Evrope.