Dušan Milić: Ceo vek živimo po Nušiću

Sanja Kostić

10. 07. 2016. u 15:02

Javni servis Srbije ovog leta snima seriju zasnovanu na delima najvećeg srpskog komediografa

Душан Милић: Цео век живимо по Нушићу

Foto Vojislav Danilov

GLAVA porodice, otac Života, na sve načine pokušava da svom sinu Miloradu obezbedi doktorsku diplomu, pa je tako došao na ideju da umesto njega u inostranstvo na studije pošalje njegovog nešto pametnijeg druga Velju... Ovako, otprilike, počinje jedna od najpoznatijih Nušićevih komedija, “Dr”, koja je inspirisala reditelja Dušana Milića da, ovog leta, snimi sitkom u realizaciji RTS. Kako bismo se uverili da će se priča stara gotovo jedan vek apsolutno poklopiti sa nečim što je danas vrlo aktuelno, a radi toga i pretočeno u TV seriju, posetili smo ekipu na snimanju u lepoj vili na periferiji Beograda. I prvi utisak je da od atmosfere, ambijenta, pa do mermernog stepeništa i bazena ispred kuće... sve pripada ovom vremenu, samo Nušić onom prošlom, od pre 100 godina.

Novu TV seriju (još nema naziv), čije se emitovanje planira za oktobar, pored kreatora Dušana Milića, kog smo zatekli na snimanju, radiće i Milan Konjević, Goran Stanković i Darko Lungulov.

- Ceo serijal zasnovan je na najpoznatijim Nušićevim komadima, s tim što će glavni protagonista, tih devedesetak polučasovnih epizoda, biti samo familija iz “Dr” - otkriva nam Milić. - Likovi iz ove komedije provlače se kroz sve druge. Napravljen je, zapravo, hronološki sled - od momenta kada otac kupuje sinu diplomu da postane doktor, preko sticanja političke funkcije gde dominira “Narodni poslanik”, pa tu logično sledi i “Gospođa ministarka”, a na kraju i “Ožalošćena porodica” u kojoj politička karijera glavnog lika propada.

Nušićeve komedije su, smatra reditelj, u ovo doba liberalnog kapitalizma, aktuelnije nego kada ih je književnik pisao. Umeo je, pre svega, da prepozna neke odlike našeg mentaliteta koje su nepromenljive.

- Kad sam sastavio u glavi nekoliko priča, shvatio sam da je Nušićev dijalog već gotovo napisan za današnji sitkom - objašnjava Milić. - I kod nas se sada postavljaju razna pitanja o tim nekim diplomama, obrazovanju, privatnim fakultetima, roditeljima koji su određenim mahinacijama došli do velikog novca, tajkunima i njihovoj bahatoj deci koja divljaju po Srbiji, a imamo i ta sumnjiva lica, neke ljude iz određenih krugova društva koji se bave mutnim radnjama i onda sumnjaju da će neko da ih razotkrije. Sve priče u seriji zapravo su prilagođene ovom vremenu, današnjim situacijama, zvanjima....


Dušan Milić i Nikola Rakočević

I zaista, sve izgleda kao da se danas i dešava. Na setu se pojavljuje Nikola Rakočević, koji igra osavremenjenog Milorada Cvijovića, i tek onako, u žargonu, dobacuje Velji: “Polude u Švici načisto... Ne, ja sam bio u Švici, ti u Francuskoj, je l’ tako beše? Otišao kao papkar, vratio se ko mesožder, a!” Na to mu Velja odgovara: “Evo, doneo sam ti predavanje da ga održiš!” Tek će ti tatin “doca”: “A to je ovo što piše po novinama”...

- Milorad je mlad čovek koji ima dovoljno novca da ne mora ništa da radi, pa se tako i ponaša. Međutim, zbog ambicija svog oca, on postaje doktor, počinje da se bavi politikom, ugostiteljstvom i raznim unosnim poslovima koji već postoje u Srbiji - kaže Nikola Rakočević. - Nušić je u svoje vreme odlično dokumentovao neke situacije i postavio ih tako da budu duhovite. Ima tu dosta ironije i cinizma, ali on nije menjao suštinu tih likova, njihove karaktere, nije ih deformisao. Tako da i danas, na svakom koraku, možete da čujete i prepoznate rečenice koje je on, pre jednog veka, napisao u svojim komadima. Okruženi smo tim mentalnim sklopovima i odnosima, te tako Milorada imate koliko god hoćete, kao i svih drugih Nušićevih likova. I svako od nas, danas, u zavisnosti od situacije u kojoj se nađe, može da postane i narodni poslanik, ministarka, Jerotije iz “Sumnjivog lica”...

Nikola dodaje i da ima osećaj kao da sve funkcioniše po nekom krugu koji nam stalno vraća stvari iz prošlosti. Čak ni moderna tehnologija, po njegovom mišljenju, nije uspela tu nešto da poremeti:

- Možda je postavila novu formu u načinu komunikacije, ali komunicirali smo i pre, sve to mu dođe na isto. Tako je Nušić i u ovom modernom vremenu ponovo aktuelan. NJegove drame danas možete da postavite kao film, seriju, pozorišnu predstavu, bez ikakvih problema i velikih intervencija, jer su realne i prepoznatljive.

Majku mladog Milorada tumači Jasna Đuričić, Boris Isaković igra oca Životu, Jelena Trkulja sestru, dok se Andrija Kuzmanović pojavljuje u ulozi filozofa Velje kome je jedini zadatak da tatinom sinu u Francuskoj obezbedi doktorsku diplomu.

- Taj momak je ambiciozniji od Milorada Cvijovića - kaže Andrija. - Kada se vrati kući, on zapravo doživljava preokret. Posle studiranja u inostranstvu njegovi apetiti su porasli, jer je shvatio da pomoću svojih vijuga može daleko da dogura...


Andrija Kuzmanović i Jelena TrkuljaSATIROM NA RIJALITIJE

REDITELJ Dušan Milić ističe da bi voleo da publika ovu seriju doživi kao satiru koja kroz komediju Nušićevskog tipa može da bude veoma lekovita za naše društvo:

- Ako ljudi shvate šta pokušavamo ovom pričom da poručimo, možda će se i kod njih promeniti viđenje stvarnosti. Nadam se da ćemo jednog dana, ipak, uspeti da se izvučemo iz tog rijalitija koji polako preuzima naše živote.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije