ZAMENIO KATEDRU ZA SKAFANDER: Marko Dinčić (30) privremeno napustio Beograd da bi pomogao medicinarima u rodnoj Surdulici

J. Stojković

21. 07. 2020. u 15:22

ЗАМЕНИО КАТЕДРУ ЗА СКАФАНДЕР: Марко Динчић (30) привремено напустио Београд да би помогао медицинарима у родној Сурдулици

Marko Dinčić sa studentima / Foto Privatna arhiva

Marko Dinčić (30), iz Surdulice, svoju karijeru, nakon završenog Medicinskog fakulteta, nastavio je u Beogradu. Uspešan, mlad i ambiciozan, ostavio je nauku postrani i nedavno se vratio u rodni kraj, spreman da obuče skafander i pomogne kolegama i hospitalizovanim težim pacijentima u nedavno otvorenoj kovid-bolnici u Sanatorijumu za plućne bolesti u ovoj opštini.

- Ja sam dete Surdulice, ovde sam se rodio i živeo do 18. godine, kada sam zbog školovanja prešao da živim u Beogradu. Završio sam Medicinski fakultet s prosekom 9,57 i ostao da radim na Fakultetu kao asistent, da obrazujem nove lekare. Specijaliziram internu medicinu i završavam doktorske studije, i nadam se sledeće godine doktoratu - priča ovaj mladi čovek sa osmehom koji uvek ima i za svoje studente, a sada i za pacijente.

Odlukom Ministarstva zdravlja postavljen je za koordinatora kovid-bolnice u Surdulici, koja je otvorena zbog prepunih bolničkih kapaciteta u Vranju.

Prihvatio je ovo kao izazov, ali i kao ljudsku potrebu da se vrati u rodni kraj, gde mu žive roditelji, rodbina i prijatelji.

- Sve ovo je novo i prilično nepoznato za medicinske radnike u celom svetu. U provincijama nije lako raditi. Uslovi, uprkos podršci koja stiže sa svih strana, nisu idealni, ali spasavati živote ljudima koje poznaješ i uz koje si odrastao je prava privilegija - kaže ovaj mladi čovek.

Marko Dinčić u Surdulici / Foto J. S.

U Surdulici su hospitalizovana 63 pacijenta, i njihove kliničke slike su srednje teške. I u ovoj bolnici borba s nevidljivim i još uvek nepoznatim neprijateljem traje danonoćno.

Ovaj skromni mladi doktor na kraju razgovora poziva i ostale kolege da se uključe u ovu borbu i pomognu koliko ko može. On je katedru zamenio skafanderom, i u Surdulici ostaje dok god postoji potreba za tim.

NAUČNI RADOVI

Marko Dinčić ima osam radova objavljenih u naučnim časopisima koji su priznati u svetskoj naučnoj javnosti. Priznaje da je nauka njegova velika ljubav, ali je svestan toga da se sada nauka stvara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)