U "ZABELI" RADE I NAMEŠTAJ: Osuđenici KPZ kod Požarevca svojim proizvodima opremili tri nova paviljona

D. NOVKOVIĆ

02. 11. 2021. u 12:31

IZA zidina Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" kod Požarevca, gotovo polovina osuđenika vredno rade u zanatskim radionicama.

У ЗАБЕЛИ РАДЕ И НАМЕШТАЈ: Осуђеници КПЗ код Пожаревца својим производима опремили три нова павиљона

Ograda i klupe ispred novog paviljona, Foto D. Novković

U njima su izradili i kompletan nameštaj za tri nova paviljona, kapaciteta 670 mesta, koja su izgrađena u prethodne dve godine, isključivo budžetskim sredstvima. Nameštaj za nove paviljone pravi se u metalskoj i drvnoj radionici, u okviru zatvorskog pogona "Preporod".

U metalskoj radionici izrađuju se proizvodi za potrebe "Zabele" i svih ostalih zatvora u Srbiji. Među njima su kreveti, kasete raznih dimenzija, dvokrilni ormani, arhivske police, nadstrešnice, portali, kapije, rešetke i bravarija. Osim toga, ovde se izrađuju i proizvodi za treća lica, kao što su parkovski i mobilijar za dečja igrališta poput klupa, kandelabara, stubića, lanaca, korpi za otpatke, klackalica, ljuljaška, penjalica...

Soba za osuđenike, Foto D. Novković

U drvnoj radionici, pak, osuđenici prave trpezarijske stolove i stolice, klupe i kancelarijski nameštaj, a za treća lica vikend-kućice, klupe, katedre, kompjuterske stolove, stolice, slavske trpezarijske garniture, spratne ležajeve, žardinjere za cveće.

U "Zabeli" imaju i štamparski odsek, u kojem se štampaju obrasci raznih formata, knjige i blokovi, a rade i sito štampu i koričenje knjiga.

U svim radionicama rade osuđenici koji su i pre dolaska u zatvor imali neki zanat ili su se za njega obučili tokom izdržavanja kazne. Svi koji žele, tokom služenja kazne, mogu da završe i osnovnu školu ili obuku za zavarivanje, sitoštampu, izradu nameštaja od pločastih materijala, povrtarstvo i pekarstvo. S obzirom na to da je prinudni rad ukinut 2005, u radionicama rade samo oni koji se dobrovoljno prijave, a takvih je 44 odsto.

Zatvorska učionica, Foto D. Novković

Crkvu gradili pet meseci

U KRUGU "Zabele" nedavno je osvešten i novosagrađeni hram Svetih apostola Petra i Pavla. Na njegovoj petomesečnoj izgradnji radili su isključivo osuđenici. Pored samog hrama nalazi se i lep kutak za odmor - klupa i kišobran iznad nje, koje su, takođe, napravili sami osuđenici

Ekonomije

KPZ "Zabela" ima i poljoprivredni odsek, na ekonomijama "Zvezda" i "Letnjikovac", gde stoku i povrće gaje oni koji su osuđeni na blaže kazne ili imaju još malo do izlaska na slobodu. Neki osuđenici rade i kao kuvari i konobari u restoranu "Zabela" koji se nalazi izvan zatvorskih zidina.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja