STRAŠNA LISTA UBIJENIH I MUČENIH: Podnet zahtev da Specijalni sud u Hagu potvrdi status žrtava zloglasne četvorke iz OVK

S. S. R. - S. J. M.

20. 02. 2021. u 10:23

MEĐU žrtvama zloglasne četvorke komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, koje su se javile da pred Specijalnim sudom u Hagu govore o torturi, nalazi se šestoro ljudi koji su na svojoj koži osetili mučenja, dok se 11 prijavilo, jer su ubijeni njihovi najbliži članovi porodice.

СТРАШНА ЛИСТА УБИЈЕНИХ И МУЧЕНИХ: Поднет захтев да Специјални суд у Хагу потврди статус жртава злогласне четворке из ОВК

Foto Ž.Knežević

Ukupno je stiglo 19 prijava, ali se u međuvremenu jedna osoba povukla, dok je druga opisala napad na nju iz 1997. godine, što nije period koji tretira optužnica (od marta 1998. do septembra 1999. godine). To znači da se od suda traži da potvrdi status za 17 oštećenih, čija su imena poznata sudiji za prethodni postupak Nikolasu Gijuu, a u javnoj dokumentaciji su zavedeni kao brojevi (01/05,02/06,03/06...). Devetoro je Srba, šestoro Albanaca, a za ostale se ne navodi nacionalnost, već samo da su iz iste porodice.

Podnosioci prijava naveli su progon, zatvaranje, okrutno postupanje ili druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i nestanke kao zločine u kojima su bili žrtve.

Prema pravilima, žrtva je osoba koja je lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu, a kao direktan rezultat zločina iz optužnice.

U ime kancelarije za zaštitu žrtava Fidel Madlonon je zatražila i zaštitne mere za 17 predloženih žrtava:

- Objektivno postoje izvesni rizici za sve podnosioce ovih prijava zbog čega se traži i sakrivanje njihovog identiteta, ali i druge zaštitne mere.

U dopisu o žrtvama se, na primer navodi, da je jedna osoba srpske nacionalnosti kidnapovana i mučena na nepoznatoj lokaciji na tzv. Kosovu. Ova osoba je podnela lekarska uverenja o fizičkoj i duševnoj boli, fotografije uništene imovine, kao i dokumentaciju o gubitku prihoda.

Za tri žrtve iz iste porodice, čija nacionalnost nije naznačena, piše da su im oca, odnosno muža, kidnapovali i ubili pripadnici OVK, a da su njegovi ostaci pronađeni tek 2010.

Žena srpske nacionalnosti prijavila se kao indirektna žrtva, uz objašnjenje da je "OVK otela njenog supruga i da je njegova sudbina i pored svih napora, do danas nepoznata".

Deo žrtava podneo je medicinske izveštaje, potvrde od psihologa, psihijatara, ali i fotografije imovine koja im je uništena.

STRAH I NEPRESTANI PRITISCI

GLAVNI tužilac Džek Smit nedavno je upozorio da je zastrašivanje svedoka realnost ovog procesa. I predsednica Specijalizovanih veća Ekatarina Trendafilova rekla je da se suočavaju sa neprestanim pritiscima koji imaju za cilj da se potkopaju institucije, koje se bave suđenjima za ratne zločine bivšim pripadnicima OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna