SVE “UMETNIČKE DUŠE”: Kakve sve besmislene argumente navode čelnici OVK u zahtevima da se brane sa slobode

Snežana Rovčanin Tomković

17. 12. 2020. u 12:09

Tači je predstavljen kako neko ko će uvek da se javi kada sud pozove. Ko ne beži. A, javno je lagao da je saslušavan samo jednom

СВЕ “УМЕТНИЧКЕ ДУШЕ”: Какве све бесмислене аргументе наводе челници ОВК у захтевима да се бране са слободе

Novosti

KAŽU da u policijskim pričama stoji i ona o ocu, koji je braneći svog uhapšenog sina, uzviknuo:

- Moje dete nije kriminalac, već intelektualac. Vukovac.

Otprilike ovakvi sadržaji u poslednje vreme stižu iz Specijalnog suda u Hagu, gde zbog najtežih ratnih i zločina protiv čovečnosti, suđenje čekaju bivši pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova na čelu sa Hašimom Tačijem. U zahtevima za njihovo puštanje da se brane sa slobode, kao argumenti navode se da su "patriote, heroji, moralni ljudi, umetničke duše, pošteni, dobri"...

Ovim "činjenicama" za Redžepa Seljimija, Sultana iz rata, garantovao je predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Jedan od Seljimijevih prijatelja je napisao da je iza rešetaka osoba koja svira ćifteliju, stari albanski muzički instrument, poput mandoline. On, kako dodaje, i peva albanske stare patriotske pesme. Slika. Izražajno i metaforično. Sa ratnim drugovima je, kaže, na dobrom putu ka panteonu nacionalnih patriota.

I Tači je predstavljen kako neko ko će uvek da se javi kada sud pozove. Ko ne beži. A, javno je lagao da je saslušavan samo jednom, iako je triput odgovorao na pitanja tužilaca.

U optužnici protiv Tačija i Seljimija, ali i ratnih "drugova" Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija, piše:

"Terete se za najmanje 98 ubistava. Sumnjiče se za kidnapovanje i mučenje minimum 407 ljudi u improvizovanim zatvorima širom Kosova i Metohije i na severu Albanije..."

Ima u optužnici na stotine strana opisa. Skoro da može da se čuje i muzika. Tupa. Od udaraca bejzbol palicama i kundacima. Glasna. Od vriske. Ima i slika - krvavi zidovi. Tu je i publika. Zatvorenici gledaju kako muče druge. Od metafore, tu je samo meta. Ona na nišanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)