ŠEHOLI O REZULTATIMA IZBORA NA KiM: Nova vlada u Prištini ubrzo, najveći pobednici izbora Kurti i Srpska lista

Tanjug

15. 02. 2021. u 12:45

NAJVEĆI pobednici vanrednih parlamentarnih izbora na KiM su Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Srpska lista, ocenio je prištinski analitičar Fatmir Šeholi, koji očekuje da će nova vlada u Prištini biti brzo formirana.

ШЕХОЛИ О РЕЗУЛТАТИМА ИЗБОРА НА КиМ: Нова влада у Приштини убрзо, највећи победници избора Курти и Српска листа

Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIĆ

"Ovo je spektakularna, istorijska pobeda jednog albanskog političara, čak više i od Ibrahima Rugove, koji je nekada imao 47 poslanika. Najveći pobedinici u ovoj izbornoj trci su Samoopredeljnje Aljbina Kurtija i Srpska lista, koja je dobila svojih 10 mandata, ali po svemu sudeći, i više od toga, s obzirom da je bilo reči o tome da su se neke druge, nesrpske i nealbanske političke partije, odnosno građanske inicijative pridružile Srpskoj listi”, rekao je Šeholi za Tanjug.

Ubedljiva pobeda Samoopredeljenja, već je izvesna, iako se tek očekuju konačni rezultati glasanja, a Šeholi kaže da to znači da će prvi na Kosovu biti jedan lider koji ima verovatno i 60 poslanika i koji može sam da formira vladu, uz ono što pripada Srpskoj listi i ostalim nesrbima.

“U tom smislu, smatram da će veoma brzo biti formirana nova vlada”, kaže Šeholi.

Za njega je najinteresantnije pitanje šta će se desiti po pitanju izbora kosovskog predsednika, koji bi, redosledom poteza, trebalo da usledi po konstituisanju parlamenta, a pre izbora premijera i vlade.

On ukazuje da bi trebalo imati u vidu da 100.000 glasova, pristiglih iz dijaspore, pocinju danas da se broje, jer ako se uporede brojke sa 2019. godinom, od tog broja 60-70 odsto glasova je za Kurtija.

“U takvoj matematici, može se svašta desiti. Videćemo i koliko će poslanika imati Ramuš Haradinaj. Pošto je potrebno 80 poslanika, kada se bira predsednik, očigledno je da bi poslanici Srpske liste i osalih nesrba, kao i poslanici Samoopredeljenja, imali tih 80 poslanika”, rekao je Šeholi.

On je dodao da se nada da će i ostale albanske političke partije biti u parlamentu, kako bi se formirale institucije.

“Sada nemaju nikakvog izgovora. Ovo je ubedljiva pobeda i institucije treba da se formiraju”, rekao je Šeholi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri