TITOV UNUK PRIJATELJ LIBERIJE: U Skupštini osnovane grupe za saradnju i sa zemljama koje se povukle priznavanje tzv. Kosova

S. S. R.

11. 02. 2021. u 10:49

U SKUPŠTINI Srbije formirane su grupe prijateljstava sa zemljama koje su povukle priznavanje tzv. Kosova, a ima ih 17. Među članovima su simbolično poslanici koji dolaze iz naše južne pokrajine, ali i njihove ostale kolege.

ТИТОВ УНУК ПРИЈАТЕЉ ЛИБЕРИЈЕ: У Скупштини основане групе за сарадњу и са земљама које се повукле признавање тзв. Косова

Foto P. Mitić

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je da postoje grupe prijateljstva sa svim državama koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova i sa onim zemljama koje su kasnije povukli svoju odluku o priznavanju lažne države.

- Mi smo u svemu tome imali alate potpisivanja raznih sporazuma, od ukidanja viza do saradnje u oblasti bezbednosti i odbrane. Lesoto je jedna od prvih zemalja koja je povukla priznavanje Kosova - rekao je Dačić tokom sednice na kojoj je tema bila i međunarodni sporazum iz oblasti odbrane sa Lesotom i dodao da se u toj državi promenila vlast i da treba pratiti situaciju da ne bi došlo do promene po ovom važnom pitanju za Srbiju.

Među grupama prijateljstva je i ona sa Nauruom, koja ima 34 člana, a predsednik je Nebojša Bakarec iz SNS, dok "tim" sa Togom od 25 poslanika predvodi Vesna Ivković iz SPS. Na čelu grupe sa Centralnoafričkom Republikom je Ljubomir Marić, poslanik SNS iz Kosovske Mitrovice, a njegova sugrađanka Danijela Vujičić vodi tim prijatelja sa Madagaskarom.

Na čelu grupe prijateljstava sa Liberijom je Josip Broz iz Komunističke partije, čiji je deda Josip Broz Tito gajio posebne odnose sa zemljama nesvrstanih. On je član i u ostalim grupama afričkog sveta.

Poslanici su formirali i grupe sa Ganom - 16 članova, Lesotom (11), Granadom (25), Burundijem (10) Sao Tomom i Principe (25), Gvinejom Bisao (25), Papua Novom Gvinejom (26)...

NAJBROJNIJA EKIPA ZA RUSIJU

NAJVEĆA poslanička grupa je sa Rusijom, koju čini čak 152 "delegata". Druga je ona sa Kinom, u kojoj ima 128 poslanika. Na trećem mestu je grupa prijateljstva sa SAD sa 112 članova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna