SLAVI GDE MU JE UBIJENA BABA: Milošević potvrdio odlazak u Knin, a istoričari upozoravaju - identitet Srba u Hrvatskoj više ne postoji

V. N.

01. 08. 2020. u 22:34

СЛАВИ ГДЕ МУ ЈЕ УБИЈЕНА БАБА: Милошевић потврдио одлазак у Книн, а историчари упозоравају - идентитет Срба у Хрватској више не постоји

Foto: Tanjug i Arhiv "Novosti"

U KNIN idem otvorenog srca, iskreno, sa nadom da ova vlada može da napravi taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani.

Ovo je napisao jutros na društvenim mrežama potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević, koji će sigurno 5. avgusta biti u Kninu, u delegaciji hrvatske vlade.

Svoju je odluku objasnio na "Fejsbuku" pod naslovom "Priča jednog Srbina iz Hrvatske".

- Nije mi bilo lako doneti ovu odluku, kako zbog privatne porodične tragedije, tako zbog svih onih Srba koji su u "Oluji" nekog izgubili...

Prisetio se i svog doživljaja "Oluje" koju je, dočekao u rodnom Šibeniku, brinući tih dana za oca koji je bio mobilizovan kao hrvatski vojnik, za svoje prijatelje koji su bili u Hrvatskoj vojsci, kao i za rodbinu koja je bila na drugoj strani.

Nakon očeve demobilizacije, priča on, odlazili su u selo Bribirske Mostine, gde je bio svedok pljački napuštenih srpskih kuća, gde je ostala da živi njegova baba koja nije htela da napusti svoju kuću.

- Početkom septembra našli su je mrtvu, bila je ubijena vatrenim oružjem iz neposredne blizine. Ubica je pronađen slučajno zbog vlastitog bahaćenja, smatrajući da niko neće istraživati ubistvo "četnikuše", kako je sam rekao. Osuđen je na 7,5 godina, da bi izašao za 3,5 godine, nakon što je dobio predsednikovo pomilovanje - ispričao je Milošević.

Otac Borisa Miloševića je bio mobilisan u hrvatsku vojsku

Najavljeni dolazak u Knin Borisa Miloševića čin je kojim se legitimiše progon srpskog naroda tokom te vojne operacije, ocenjuje istoričar Predrag Marković.

- Zamislite da Savez jevrejskih opština u Nemačkoj prisustvuje proslavi neke vojne akcije Nemačke iz Drugog svetskog rata! - navodi Marković.

Istoričar LJubodrag Dimić vidi gest Miloševića kao akt samoporicanja i samoponištavanja kojim bi se, kaže, potvrdilo da identitet Srba u Hrvatskoj više ne postoji. Ističe da su Srbi na prostoru Hrvatske duže od jednog veka izloženi uništavanju, poricanju, degradiranju i proterivanju, ali da su to činili drugi, dok je pozivom da prisustvuje obeležavanju vojne akcije srpski narod doveden u situaciju da sam sebe poništava, da se stidi svog imena i prezimena, svoje vere, svog nacionalnog opredeljenja i odnosa prema državi koju je nekada stvarao i koju je branio,

- Onda je to kraj priče o Srbima u Hrvatskoj - ocenjuje Dimić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

buki

02.08.2020. 10:12

@RS - То Ви као поштен Србин тако преламате кроз сопствену призму, али би требало да узмете у разматрање и његову породичну анамнезу, средину у којој је одрастао и чињеницу да Хрватска никада није била кажњена за почињене злочине над Србима, нити денацификована попут Немачке. Мислим да није уцењен него награђен (подмићен) од Пленковића, који ово мало Срба што је остало покушава да преведе у Хрвате. Већ су им забранили језик и писмо, сада само да их убеде да су сами себе убијали и протеривали и оствари се њихова вековна тежња, да на простору Хрватске у брозовим границама Срба више нема.

Petar Nikolic

02.08.2020. 10:41

Да ли сте свесни које ће бити последице вашег поступка!?? Пљунућете на све српске жртве које су усташе побиле током 20 века и легализоваћете олују!!! Већ Вам Косорка пише како треба да кажете "да олуја није етничко чишћење"!? Не знам какве су Вас муке натерале на тај чин али мислите и на потомство, браћу рођаке пријатеље... како ће те њима погледати у очи. Хрвати неће ништа урадити за побољшање положаја српског народа у Хрватској будите уверени у то!!!

ANTE BAN

02.08.2020. 12:03

Ovo je pravi lojalni,tolerantni i-nadasve pošteni Srbin! Ovakvi bi trebali biti svi preostali Srbi-Krajišnii! Da su bili ovaki 1991.godine,do sukoba i kasnijeg rata ne bi ni došlo!

buki

03.08.2020. 02:12

@ANTE BAN - А оних 250.000 протераних и преко 1.000 убијених на кућном прагу, јер нису хтели да беже верујући да се усташки злочини не могу поновити крајем 20-ог века на очиглед светске јавности, они нису били довољно толерантни, ИЛИ ШТА?

Zoran

02.08.2020. 12:30

Neznam sta cemu sluzi,ovaj mazohizam...Miru i toleranciji sigurno NE..Jer neko misli da ce se sa ovim sramnim cinom popraviti polozaj preostalih Srba u Hrvatskoj i da ce posle ovoga postati trecerazredni gradani umesto deseterorazrednih..(?)Jer neko smatra da ce se posle ovoga "pucanstvo" pacivizovati i postati tolerantniji prema drugima..(?) Nazalost velika vecina potomaka NDH ce samo likovati i dalje slaviti nedjela svojih predaka iz Jasenovca,Jastrebarskog,Gradiske ..kao i svoja iz skorije povijesti..Neka ih..Sve to neko odozgo vidi sve..

Dragan

05.08.2020. 11:21

Nije on Srbin. Sve to maslo Pupovca. Vec dugo on suraduje sa HDZ. On je proneverio novac od Tesla banke i sredsava namjenjena srpskoj zajednici. I da ne posalju funancijsku inspekciju i da se spasi prodao je stranku HDZ. On prevario sve Srbe u Hrvatskoj te Srbiju i Vucuca kojima je zabio noz u leda. To je zlo podlo od covjeka. Milosevic je samo mali covjek bez obraza koji gleda sebe i svoj interest. On sa Srbima nema ama bas nista. Sve je to ponavljam maslo pokvarenog Pupovca.