ŠIDEROVA SUPRUGA U CENTRU SKANDALA OD 1,2 MILIJARDE EVRA: Sonja i Andreas u Beču su poznati kao "trgovci političkim ugovorima"

Novosti online

26. 12. 2023. u 20:45

ANDREAS Šider, jedan od međunarodnih posmatrača tokom izbora u Srbiji, postao je glavna zvezda medija pod kontrolom opozcije, nakon što je kritikovao izborni proces u našoj zemlji.

ШИДЕРОВА СУПРУГА У ЦЕНТРУ СКАНДАЛА ОД 1,2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Соња и Андреас у Бечу су познати као трговци политичким уговорима

Foto Tviter/Sudijafalkoneee

U svojoj zemlji međutim, Austriji, Šider i njegova supruga poznati su u malo drugačijem svetlu.

Sonja Vesheli, supruga poslanika EU Andreasa Šidera koji je bio međunarodni posmatrač izbora u Srbiji, u Austriji je označena kao glavni učesnik u jednoj od najvećih korupcionaških afera u toj zemlji. Ovaj par je u austrijskim medijima nazvan "TRGOVCI PARTIJSKO POLITIČKIM UGOVORIMA".

Oni se sumnjiče da su za račun svoje partije SPO proneverili ogromne sume novca kroz nameštene tendere za zdravstvene ustanove u Beču.

Sonja je krajem 2017. godine podnela ostavku na mesto gradskog sekretara za zdravstvo grada Beča zbog korupcionaške afere nameštanja tendera prilikom nabavke Simensove medicinske opreme za kliniku Florisdorf.

Ubrzo je imenovana za direktorku Simensa za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Sud u Beču je 2022. godine poništio sve sporne ugovore koje je sa Simensom zaključila, i u toku je opsežna međunarodna istraga.

O aferi u koju su upleteni Andreas Šider i njegova supruga bečki mediji revnosno izveštavaju.

Konačni račun za verovatno najkontroverzniju bolnicu u Beču: Klinika Floridsdorf - poznatija kao Bolnica Sever - koštala je tačno 1,262 milijarde evra.

Današnjom objavom ove sume, kako je rekao gradski većnik za zdravstvo Peter Haker (SPO), završava se „politički žestoko osporavan projekat“. Projekat koji je, između ostalog, dospeo na toliko negativnih naslova zbog velikih prekoračenja troškova i kašnjenja u izgradnji, da je čak preimenovan da bi ispravio svoj imidž.

Šta je ostalo od strahova? I kome su na kraju ostali troškovi za čudni „energetski prsten“ oko bolnice?

Koliko je sada KH Nord skuplji od planiranog?

To zavisi od vrednosti poređenja koju koristite. Kada je SPO 2005. godine najavio da želi da izgradi bolnicu, rečeno je da će to koštati između 200 i 300 miliona evra. Međutim, tada je plan bio za zgradu od 450 kreveta, a ne za od 785 kreveta. Za ovo drugo, troškovi su kasnije procenjeni na 825 miliona, a zatim na 1,1 milijardu evra.

Revizorski sud je nedavno čak pretpostavio i prognozu od 1,41 milijardu evra. S obzirom na ovaj brojčani haos, po stupanju na dužnost 2018. godine, gradski većnik Haker dao je zdravstvenom udruženju gornju granicu od tačno 1,341 milijardu evra.

Prema konačnom računu, ovo nije pređeno - Haker može da odahne.

Ipak, 1,262 milijarde evra je mnogo više od planiranog. Hervig Veclinger, zamenik generalnog direktora zdravstvene asocijacije, izračunao je u ponedeljak da je prvobitni budžet bio 829 miliona evra.

Međutim, ovoj sumi se mora dodati i poskupljenje tokom dugog perioda izgradnje. Ako cenite iznos u to vreme, sada ste 25 odsto iznad prognoze.


Zašto su troškovi eksplodirali nešto manje nego što se očekivalo?

Zato što je udruženje zdravlja uspelo da spreči previsoke fakture i potraživanja dodatnih troškova (koje su izvođači pravdali kašnjenjem u izgradnji) u ukupnom iznosu od 400 miliona evra.

U pojedinačnim slučajevima ostvarene su korekcije više od 90 odsto potrebnog iznosa, navodi se u saopštenju. Primer za to je građevinska ograda koja je dospela na naslovne strane zbog ponuđene cene od neverovatnih 826.000 evra. Stvarno fakturisani iznos bio je 38.000 evra.

(Alo.rs/kurier.at)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)