SJAJNI REZULTATI SRBIJE U BORBI PROTIV KORUPCIJE: Država ispunila 10 od 13 preporuka grupe država organa Saveta Evrope

Novosti online

08. 12. 2023. u 15:25

REPUBLIKA Srbija je ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije, uspešno ispunivši 10 od 13 preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO) organa Saveta Evrope, pokazuje najnoviji izveštaj ove organizacije. Reč je o preporukama iz Četvrtog kruga evaluacije, dok su preostale tri preporuke delimično ispunjene.

СЈАЈНИ РЕЗУЛТАТИ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Држава испунила 10 од 13 препорука групе држава органа Савета Европе

Foto: Arhiva Novosti

U izveštaju se navodi da je značajan napredak napravljen u reformi Visokog saveta sudstva, sa većinom članova biranim od strane sudija smanjujući politički uticaj, dok su slične reforme postignute i u Državnom veću tužilaca. 

Poboljšana je transparentnost kroz objavljivanje zakonskih nacrta i amandmana, kao i kroz efikasnije organizovanje javnih rasprava. Takođe, implementacija novih etičkih kodeksa za poslanike, sudije i tužioce znatno podiže standarde integriteta i profesionalizma, prema oceni ovog tela Saveta Evrope.

Ispunjavanje ovih preporuka predstavlja rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava i osiguranju nezavisnosti pravosudnog sistema, čemu je prethodilo usvajanje ustavnih amandmana, seta pravosudnih i drugih zakona, podzakonskih akata i procedura.

Ministarstvo pravde se obavezuje na nastavak rada na ispunjenju preostalih preporuka i daljem razvoju pravosudnog sistema u skladu sa evropskim standardima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove