UZALUD KURTI IZMIŠLJA NOVE POJMOVE: Formiranje ZSO je obaveza Prištine

Tanjug

22. 03. 2023. u 16:15

UZALUD Aljbin Kurti pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković

УЗАЛУД КУРТИ ИЗМИШЉА НОВЕ ПОЈМОВЕ: Формирање ЗСО је обавеза Приштине

Kurti gubi podršku SAD, Foto AP

- Može Kurti da za svoju unutrašnju političku upotrebu govori šta mu je volja i pokušava da smiri uzavrelu političku atmosferu i napade u Prištini, ali obaveza fomiranja ZSO je jasno definisana u četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine koji su za Kurtija obavezujući svakim slovom kako su napisani - naveo je Petković u saopštenju.

Zato, kako je istakao, nema potrebe da se Vjosa Osmani i Kurti upinju i izmišljaju nove pojmove i neodrživa tumačenja, kada dobro znaju šta je potpisano pre 10 godina u Briselu i na šta se Kurti obavezao u Ohridu.

- To je potvrdio i posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak koji je nedvosmisleno istakao da sporazumi o ZSO iz 2013. i 2015. godine moraju da budu sprovedeni - podsetio je direktor Kancelarije za KiM.

Kako je naglasio, ne mogu se ponovo pregovarati, niti prepravljati već potpisani sporazumi koji su postignuti pre 10 godina, ma koliko Kurti mislio da bi jezičkim igrama mogao da sebi kupi dodatno vreme u izbegavanju obaveza.

- Kurti i Osmani su poslednji koji treba da određuju nivo prava Srba na Kosovu i Metohiji, s obzirom na to da su njihova nepočinstva i kršenja osnovnih ljudskih i demokratskih prava našeg naroda u pokrajini svima dobro poznata - zaključio je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (278)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti