SELAKOVIĆEVA OŠTRA REPLIKA GERVALI: Šta rade Tači i Veselji u Hagu ako nisu ubijali? Da možda ne igraju karte

Novosti online

19. 10. 2022. u 17:04

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da je ministarka privremenih institucija samouprave u Prištini Donika Gervala Švarc izgovorila niz laži o situaciji na Kosovu i Metohiji, i neoborivim argumentima opovrgao njene tvrdnje.

СЕЛАКОВИЋЕВА ОШТРА РЕПЛИКА ГЕРВАЛИ: Шта раде Тачи и Весељи у Хагу ако нису убијали? Да можда не играју карте

Foto: Jutjub/United Nations

Na tvrdnju da je samoproglašeno "Kosovo" najmlađa evropska demokratija, ministar Selaković odgovorio je pitanjem: da li je iko čuo za demokratiju u kojoj se ljudima zabranjuje da glasaju, a Srbima je u jednoj godini dva puta uskraćeno to pravo. Kao najbrutalniju laž Selaković je opisao i tvrdnju da je 90 odsto srpskih vozila na KiM preregistrovano na RKS tablice, jer od više od 9.000 vozila na severu pokrajine samo su dva preregistrovana.

- Mogli smo da čujemo i da je gospođa Švarc opsednuta predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i devet puta ga je pomenula navevši da on sprema agresiju, ali nije navela šta Priština radi. Te laži slušamo više od osam meseci, da Beograd priprema agresiju, da se Srbija ponaša kao nečija marioneta, a Priština i Aljbin Kurti istovremeno prave četiri baze specijalne policije na severu KiM. Čemu sve to, zar nije upravo to priprema za agresiju i progon Srba sa KiM - rekao je Selaković.

Ministar Selaković je, na tvrdnje da Srbija promoviše nacističku ideologiju, odgovorio podsećanjem da je Priština pripremila projekat renoviranja kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog kolaboratora, kojeg je lično odlikovao Adolf Hitler. Šef srpske diplomatije je citirao delove iz jednog intervjua Aljbina Kurtija, iz februara ove godine, u kojem on promoviše ujedinjenje samoproglašenog "Kosova" i Albanije, i podsetio da je takav projekat postojao samo u Drugom svetskom ratu kao nacistička marionetska država.

- Ne budite opsednuti predsednikom Vučićem, bolje bi bilo da se prijavite za Vučićevog učenika. On može da vas nauči mnogo o politici, diplomatiji, međunarodnom pravu, čiji je deo i Rezolucija 1244 koja definiše KiM kao deo Srbije - kazao je Selaković.

Odgovarajući na tvrdnje Gervale Švarc o zločinima nad Albancima, Selaković je upitao gde je danas bivši predsednik takozvanog "Kosova" Hašim Tači.

- Šta Hašim Tači i Kadri Veselji rade u pritvorskoj jedinici u Hagu. Sigurno nisu tamo da bi se kartali ili igrali Riziko. Tamo su da bi im se sudilo, a nadam se i presudilo, za strašne zločine koje su počinili nad Srbima i drugim nealbancima na KiM - kazao je Selaković.

Povodom navoda da Beograd krši dogovore postignute u Briselu, Selaković je podsetio da 3.470 dana Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, i otvoreno poručuje da to ne namerava ni da učini.

- Jedan poznati pesnik je rekao: kada lažete, lažite tako da vam neko poveruje. Sledeći put pokušajte neki drugi pristup ako zaista hoćete da proizvedete neki efekat - kazao je ministar Selaković.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE: Ovako je Vučić "oduvao" hrvatske novinare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!