ERDOGAN PORUČIO ZAPADU "Svetu je potreban nov sistem globalne bezbednosti"

Novosti Onlajn

13. 10. 2022. u 10:15

ARHITEKTURA sistema globalne bezbednosti mora se ponovo izgraditi, svet predstavlja više od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je turski lider Redžep Tajip Erdogan na šestom Samitu o saradnji i merama poverenja u Aziji.

ЕРДОГАН ПОРУЧИО ЗАПАДУ Свету је потребан нов систем глобалне безбедности

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, Turska je poslednjih godina mnogo puta saopštavala da svet čini više od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bez dijaloga u međunarodnim odnosima

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev na Samitu je izjavio je da se nove geopolitičke realije negativno odražavaju na stabilnost cele Azije, ometaju napore za produbljivanje ekonomske integracije.

Uzbekistanski predsednik je ocenio da je primetno nezabeležno odsustvo dijaloga i poverenja, kao i rastuća neizvesnost u međunarodnim odnosima.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima Samita u Astani poručio da se u globalnoj politici dešavaju ozbiljne promene, da svet postaje multipolaran i da ključnu ulogu počinje da igra Azija. On je pozvao zemlje Azije da aktivnije sarađuju sa međunarodnom bankom podataka u cilju suprotstavljanja terorizmu.

U glavnom gradu Kazahstana, Astani, od 13. do 14. oktobra održava se 6. Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji. Samit je međunarodni forum koji objedinjuje države azijskog kontinenta u cilju jačanja saradnje radi obezbeđivanja mira, bezbednosti i stabilnosti u Aziji.

Trenutno, u sastav Samita ulazi 27 članica država, dok status posmatrača ima devet država.

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi