NASTAVLJAMO DA ČUVAMO MIR I STABILNOST: Petković i Lajčak razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

Tanjug

17. 10. 2022. u 18:57

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, s posebnim osvrtom na pitanja nestalih osoba, energetike i registarskih tablica.

НАСТАВЉАМО ДА ЧУВАМО МИР И СТАБИЛНОСТ: Петковић и Лајчак разговарали о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ

Petar Petković i Miroslav Lajčak / Foto Tanjug

Petković je istakao da Beograd niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i nove krize na terenu, već da Priština svojim nerazumnim i jednostranim akcijama čini sve da dovede do eskalacije situacije, posebno na severu KiM.

- Beograd će nastaviti da čuva mir i stabilnost kao najveće vrednosti i jedina odgovornost za izazivanje kriza jeste na Prištini", upozorio je Petković i dodao da Beograd očekuje da međunarodna zajednica uradi svoj deo posla i privoli Prištinu na kompromis i konstruktivan dijalog, umesto što donosi jednostrane, destruktivne odluke.

Direktor Kancelarije za KiM podvukao je da umesto poštovanja sporazuma i formiranja ZSO Priština nastavlja da grubo krši sporazume, među kojima su i sporazumi o slobodi kretanja i zvaničnim posetama.

Petković je naglasio i da Priština onemogućava snabdevanje lekovima srpskih sredina, suprotno utvrđenoj praksi i dogovoru.

BONUS VIDEO -POGLEDAJTE: Ovako je Vučić "oduvao" hrvatske novinare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?