INTERVJU Predsednik Srpske liste Goran Rakić: Napadi na Srbe i zbog zapaljivih reči

D. Zečević

17. 02. 2022. u 08:00

NAKON drastičnog povećanja broja napada na Srbe, njihovu imovinu ili Srpsku pravoslavnu crkvu u 2021. u odnosu na 2020, nažalost, i početak ove godine je više nego sraman po celo kosovsko društvo, a pre svega one koji su odgovorni za bezbednost. Serija napada bez sudskog epiloga šalje poruku da Srbi nisu poželjni na ovim prostorima, što je nedopustivo.

ИНТЕРВЈУ Председник Српске листе Горан Ракић: Напади на Србе и због запаљивих речи

Foto Tanjug

Ovako Goran Rakić, predsednik Srpske liste, za "Novosti", odgovara na pitanje o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, napadima na naše sunarodnike i Crkvu. On ističe da na svim sastancima sa relevantnim međunarodnim predstavnicima ukazuje na potrebu da se pojača bezbednost našeg naroda, ali i od njih traži da se jasno postave protiv ovakvog odnosa prema Srbima:

- Iskreno verujem da su napadi posledica nedostatka dijaloga, zapaljive retorike Prištine i nekažnjavanja odgovornih. Najefikasnije rešenje je veće prisustvo međunarodnih snaga Kfora i Euleksa u mešovitim sredinama.

* Dijalog Beograda i Prištine kao da je zamro, a čini se da to odgovara političarima iz Prištine. Ima li izlaza iz situacije u kojoj jedna strana ne ispunjava obaveze, a optužuje one koji poštuju sve sporazume i hoće dijalog?

- Ovakvo stanje u kome neko nastoji da nasiljem reši politička pitanja između Srba i Albanaca, stvarajući neku novu realnost, nadajući se da će Srbi nestati sa ovih prostora, nedopustivo je. Odgovornost za ovu situaciju leži na međunarodnoj zajednici koja ne nalazi način da ubedi Prištinu da ispoštuje obaveze i primeni dogovoreno na terenu. Primarni uslov za uspešnost pregovora je da se oni vode u dobroj veri kako bi se pronašlo rešenje, a pokazatelj te dobre vere bi bila primena postignutih sporazuma, pre svega formiranje ZSO.

* Strahujete li da ZSO neće biti u dogovorenom obliku pošto Eskobar i Lajčak pominju neke nove modele?

- Ne bih da iznosim detalje sa sastanka iza zatvorenih vrata, ali vam mogu reći da zvanično ni od jednog predstavnika nisam čuo za nove predloge. S druge strane, srpski narod neće pristati na manje od onog što je dogovoreno, i to dobro znaju i u Prištini, i u Briselu. Na kraju krajeva, dogovor se primenjuje kako je potpisan, a ne po bilo čijim željama.

Foto Tanjug

* Iz Prištine opet stižu poruke da na KiM neće dozvoliti održavanje izbora koje raspisuje Beograd...

- Samo ću ponoviti: imamo dovoljno vremena, dosadašnju dobru praksu i potrebno je da međunarodni predstavnici, umesto anemičnih saopštenja, pošalju jasnu poruku Prištini da se OEBS-u dozvoli organizacija izbora. Sve drugo nas vodi u neizvesnost, nestabilnost i produbljivanje jaza između Srba i Albanaca, a pre svega između Prištine i Severa. To smo jasno preneli svima i nadam se da nas neće naterati na reakciju.

UPADIMA PODRIVAJU KRHKI MIR

* DA li je opravdan strah od novih upada specijalaca ROSU na Sever i njihovo zauzumanje Valača i "Trepče"?

- Svaki upad do zuba naoružanih specijalaca u čisto srpske sredine dovodi do nestabilnosti i tenzija koje podrivaju krhki mir na ovim prostorima. Ponavljam, odgovornost za bezbednost građana na međunarodnoj zajednici, jer se ti specijalci šalju nakon naređenja iz Prištine, a to naređenje se izdaje nakon saglasnosti nekih centara moći. Zato direktno i jasno upućujem poruku da se sa upadima prestane i da se problemi rešavaju pregovorima, a ne nasiljem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024