ESKOBAR OPOMINJE PRIŠTINU: Formirajte ZSO, vratite zemlju Dečanima

Tanjug

27. 01. 2022. u 21:17

KOSOVSKA Vlada obavezala se da će imati Zajednicu srpskih opština, a SAD očekuju da Kosovo i Srbija ispoštuju prethodne obaveze, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

ЕСКОБАР ОПОМИЊЕ ПРИШТИНУ: Формирајте ЗСО, вратите земљу Дечанима

Foto Ambasada SAD Srbija

On je za prištinski Reporteri rekao da SAD pozivaju kosovsku Vladu da sprovede odluku Ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Eskobar je kazao da SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ZSO treba da radi, ili koje treba da budu njene nadležnosti, jer je to suverena odluka koju kosovska vlada mora da donese.

-Postoje razni modeli koji funkcionišu, među kojima su i oni koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti, istakao je on i dodao da SAD pozivaju kosovsku vladu da pažljivo razmotri ove modele.

Govoreći o tome da li će Kosovo ispuniti zahtev državnog sekretara Entonija Blinkena i sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Eskobar je kazao da je stav SAD jasan i da se u ovom slučaju radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti.

On je dodao da SAD i dalje pozivaju Prištinu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i uknjiži zemljište.

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINJA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NE TRAŽITE NA SILU DA SE SRBI OPREDELE: Vulin odgovorio Kristoferu Hilu