Umirovljeni vladika je u svom obraćanju putem Radija „Svetigora“ objasnio da Srbija 1918. nije mogla da uzme hramove Crnogorcima, budući da tada Crnogorci nisu postojali kao nacija, a za predsednika Crne Gore Mila Đukanovića je rekao da je otpadnik od svog naroda, da ne zna istoriju, a još manje šta je crkva. Pa mu je i održao čas istorije.


To je bio jedan narod sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove. Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio Mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsedavajući zajedničkog sabora kada su se objedinjavale naše pokrajinske Crkve, podeljene pre toga Austrougarskom, Mletačkom, Otomanskom imperijom“, podsetio je umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački.


ATNASIJE PORUČIO MILU DA NAUČI ISTORIJU


Umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić poručio je predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da vlast kvari čoveka, a da apsolutna vlast apsolutno kvari čoveka.


On se odriče svoga porekla kao takav. Jedan je to narod bio. I sada narod kaže: Crna Gora i Srbija, to je jedna familija. On je otpadnik od svoga naroda i hoće svima sebe da nametne kao meru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo da vlast kvari čoveka. A apsolutna vlast apsolutno kvari čoveka. To mu je moja poruka“, zaključio je Vladika Atanasije Jevtić.


PROČITAJTE JOŠ: Miraš se "utopio" u Slanom jezeru: Na plivanje za "Časni krst" u organizaciji tzv. CPC prijavio se - JEDAN kandidat


Vladika je na izjavu Mila Đukanovića da je Srbija 1918. godine prisvojila hramove u Crnoj Gori odgovorio postavljanjem pitanja o tome kada je nastala crnogorska nacija, te da je tu naciju stvorio Lenjin, koji je 1920. godine rekao da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu.


I oni su posle preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini koja se zvala Malorusija. Ima Belorusija i Velikorusija. A oni su napravili od Ukrajinaca naciju. Doduše Ukrajina je bila pre toga u ropstvu poljskog katoličkog carstva i već je bila počela da se izvitoperuje. Crna Gora nije bila u ropstvu. Prema tome, Crnogorce je kao naciju stvorio Tito“, kazao je on.


Vladika Atanasije je poručio predsedniku Đukanoviću da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svome poreklu.

(rs.sputniknews.com)