Dečak je progutao šahovsku figuru i počeo da se guši, a prva je reagovala doktorka Alma: Usledila je borba za život...

V. K.

22. 10. 2019. u 16:15

Дечак је прогутао шаховску фигуру и почео да се гуши, а прва је реаговала докторка Алма: Уследила је борба за живот...

Alma Drešević Foto: Fejsbuk

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić priča o neverovatnom podvigu kojim je spasen život deteta

Alma Hajdarpašić Drešević je heroj Podgorice! Posle neverovatnog podviga u kom je spasila dete sa ivice smrti tako što mu je izvukla šahovsku figuru iz grla, kolege su je predložile za doktorku godine.

Pročitajte još:Dete bilo klinički mrtvo, a onda je doktorka izvukla šahovsku figuru: Crna Gora bruji o čudu u Podgorici

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, priznaje da svi osećaju ponos.

- Suvišno je govoriti koliku smo cenu mogli platiti da ovo nije završeno na ovaj način, kaže dr Kavarić, podsećajući da deca od jedne do tri godine najčešće gutaju strana tela - kaže direktor.

Kavarić dodaje da su se, kada su deca u pitanju, sučavali sa svakakvim slučajevima koji su plod nestašluka ili nepažnje roditelja.

- Zbog toga im stalno “treba držati oči”. Gutaju se figurice, žileti, novčanice. Piju se šamponi, varikine, lekovi. Mala deca su u stanju da se popnu na krov zgrade, dok ste se okrenuli da operete tanjir, ukazuje Kavarić - priča doktor Kavarić.

Podvig doktorke Drešević imao je odjeka na društvenim mrežama –“Sve pohvale za divnu osobu i stručnu doktoricu. Svaka čast Alma. Uvek nasmejana, prijatna i najbolja naša draga doktorica Alma. Bog sve vidi on će da je nagradi”, samo su deo komentara oduševljenog naroda.

Podsećamo doktorka, pedijatar, iz Doma zdravlja Stari aerodrom od sigurne smrti spasila je jedno dete od godinu i pet meseci koje je igrajući se progutalo šahovsku figuru –pion, nakon čega je nastupilo gušenje.

Usledila je brza reakcija lekara. Tu se zadesila doktorica Drešević.

- Nije bilo vremena za razmišljanje i šta da se čini, već sam samo shvatila da u tom času moram nekako izvaditi strano telo, jer je svaki sekund bio dragocen. Lagano sam uvukla ruku, stisnula šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka I izvukla piona. Tada je usledila borba za život. Uradila sam reanimaciju, srce je počelo da kuca, ali sam morala da nastavim jer dete nije disalo. Četiri puta sam davala veštačko disanje dok dete nije udahnulo vazduh. Kada je zaječalo shvatila sam da je mališan spašen - rekla je plemenita doktorka posle drame sa srećnim krajem.

OTAC
DR Alma Hajdarpašić Drešević je ćerka uglednog lekara i humaniste dr Seada Hajdarpašića koji je, kao vrsni pedijatar, takođe bio miljenih mnogih mališana i njihovih roditelja. U domu zdravlja, stoga, kratko komentarišu da "krv nije voda"...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Milica

22.10.2019. 21:25

Divna, prelepa, svako dobro od gospoda,Vama, detencetu i medicinskoj sestri!