Dete bilo klinički mrtvo, a onda je doktorka izvukla šahovsku figuru: Crna Gora bruji o čudu u Podgorici

Novosti Online

petak, 18. 10. 2019. u 11:47

Дете било клинички мртво, а онда је докторка извукла шаховску фигуру: Црна Гора бруји о чуду у Подгорици

Ilustracija Foto: Depositphotos

Doktorka opisuje kako je sa ivice smrti povratila dete nakon što je progutalo šahovsku figuru
Crna Gora ovih dana bruji o doktorki pedijatru Almi Drešević koja je uspela da vrati u život dete koje, nakon što je progutalo šahovsku figuru, nije davalo znake života.

Drešević je ispričala da je prošlog četvrtka oko 19 časova u Dom zdravlja na Starom aerodromu u Podgorici komšija, u pratnji majke koja je vrištala, doneo dete koje nije davalo znakove života.

Pročitajte još: ČUDO U KRALjEVU: Motorna testera mu prošla kroz grudi, hodao kilometrima sa organima na otvorenom

- Dete od godinu i pet meseci je progutalo šahovsku figuru piona. Kako je dete već bilo mrtvo, nisam imala prilike da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano telo, jer je svaki sekund bio dragocen. Srećom, uspela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru - rekla je Drešević.

A onda je, kako je dodala, počela borba za život.

- Kada smo uklonili strano telo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Posle dve reanimacije, čula sam okucaje srca. Kada sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dete nije disalo - ispričala je Drešević.

Nakon što je četiri puta dala veštačko disanje, dete je udahnulo vazduh i zaječalo.

- U tom trenutku sam znala da je dete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali na moju sreću nije bilo. Dobili smo informaciju da je dete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo, koje sam mogla doživeti, je to što je dete preživelo i što je dobro - rekla je Drešević.

Ona je istakla da je najvažniji član tima medicinska sestra.

-Meni je moja medicinska sestra neizmerno pomogla. Kada sestra nije paničar, kad sestra sluša ono što lekar kaže velika je mogućnost da se desi uspeh. Znam da bi svaki moj kolega reagovao jednako kao ja. Kada vidite da svaki sekund gubitka odnosi dete, nema razmišljanja i tu se mora raditi -rekla je Drešević.

(kolektiv.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Bravo!Prelepo!

18.10.2019. 13:03

Samo da ne bude,ne daj Boze,nikakvih posledica?Sve ostalo je kao iz najlepse bajke!Strucno odradjen posao!Ja sam se davio komadom mesa.Uz mene su bili,moja sestricina,doktor,njeni majka i otac.Ostao sam priseban,koliko je to bilo moguce.Smirivao sam ih,mada sam znao,da smrt nije daleko,ali je se nisam bojao,znamo se...Prati me na svakom koraku,jos uvek!Mogao sam,ni sam neznam kako,da koliko toliko disem.I samo sto su me prihvatili u bolnici...Osetio sam da je kliznulo.Svanulo mi se usred noci...

Dejan

18.10.2019. 13:49

Ova lekarka zasluzuje orden narodnog heroja, ponovo da se uvede ovakav orden za lekare koji spase nekome zivot. Pogotovo kad se radi o detetu. Treba imati hrabrosti i ruku zavuci u jednjak i izvuci figuru, a pritom ne ostetiti jednjak i ostati pribran. Nek joj Bog da zdravlja.

branko

18.10.2019. 14:26

Draga Dr čestitam! Stručna i hrabro ste postupili. Bravo.Ali ta ''Vaša sestra'' ima ime ?! Bio bi red pomenuti je,ako je tako kažete.

Trifun

18.10.2019. 14:34

Bozja ruka i vodi ljude da se odluce za pomagacke profesije kao zivotni poziv. Drugačije i ne mogu da se shvataju čuda koja prave lekari i medicinsko osoblje, kada spasu zivot. Decji zivot koji se ponovo udahne je nepricenjiv dar. Zato se ovakve stvari i dogode da nas na vrednosti podsete.

Р.Српска

18.10.2019. 14:46

браво за докторку брзина и знање шта треба урадити је спасило дете

СРБИН-ЦГ

18.10.2019. 15:54

Свака част за докторку,али зашто се од овога прави толика сензација,зато што је жена радила и одрадила свој посао. Овакве ствари се свакодневно дешавају свуда у свијету па се од тога не прави сензација што гле чуда доктор некоме спаси живот.

pc

18.10.2019. 23:27

@Sonja - Moja žena je lekar na selu. Do sada, za 18 godina staža imala je preko 50 uspekih reanimacija, a od toga devetero dece Nikad nije dobila ništa. Tražila.je.samo specijalizaciju iz pedijatrije ali je nije dobila jer nije politički kadar. Danas.smo razgovarali o napuštanju posla i jedno i drugo i selidbi u inostranstvo.

Dr Milanče Mitovski

19.10.2019. 09:14

Svaka čast i naklon doktorki Almi Drešević i medicinskoj sestri koje su spasle dečaka. Osim reči hvale i čestitke, neka ih prati sreća i blagostanje na svakom koraku i mestu. One su sada istinske herojine bez premca. Srećno im bilo, a dečaku želim bezbrižno detinjstvo i da smanji dozu radoznalosti, ako može, a roditeljima što su, uz pomoć doktorke i medicinske sestre, pobedili ono najgore..