PAPRENE CENE: Na moru kvadrat i do 4.000 evra

I.D.S.

04. 09. 2019. u 17:40

ПАПРЕНЕ ЦЕНЕ: На мору квадрат и до 4.000 евра

VREDI Jedna od zgrada na tržištu nekretnina Foto nekretninecrnagora.me

Poskupele nekretnine u Crnoj Gori, u odnosu na lani cene uvećane za čak 11,6 odsto; Za iznos koji treba izdvojiti za stan na primorju mogu se kupiti dve jedinice u Nikšiću

CENE metra kvadratnog stanova u Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu porasle su za čak 11,6 odsto, pokazuju podaci zvanične statistike. Prema istim podacima, kvadrat u novogradnji u proseku iznosi 1.204 evra, ali se na primorju, kako navode iz agencije za nekretnine, kreću i do 4.000 evra. Prema rečima ekonomskog analitičara Miloša Konatara, cene su rezultat tržišta i prihvatljive su sve dok je neko spreman da ih plati, međutim, s obzirom na standard građana, država bi trebalo da uzme više učešća kako bi se prosečnom radniku pomoglo da reši stambeno pitanje po nekim prihvatljivijim cenama.

Najskuplji stanovi prodaju se na primorju, gde cena kvadrata, u proseku iznosi 1.368 evra, dok su najjeftiniji u središnjoj regiji gde je prosek 677 evra. Cenu stanova, kako su objasnili iz Monstata, između ostalog diktira i učešće stanova solidarne stambene izgradnje.

Da cenu kvadratnog metra, između ostalog diktira i učešće stanova solidarne stambene izgradnje, te da bi taj sektor trebalo unaprediti, smatra i Konatar. On tvrdi da mogućnosti za poboljšanje sistema za rešavanje stambenog pitanja prosečnog radnika u Crnoj Gori kroz fondove solidarne izgradnje ima, međutim, kako ističe, pitanje je samo volje i prioriteta države.

- Dobar projekat koji je država realizovala u tom cilju je "1000 plus" koji je omogućio određenom broju ljudi da makar dobije kredit, jer iako za razliku od funkcionera, oni plaćaju punu ratu tog kredita, imaju neke povoljnosti, kao što je kamatna stopa koja je kroz projekat niža. Takve projekte bi trebalo unapređivati i na taj način omogućiti onima kojima nisu dostupne tržišne cene da reši svoje stambeno pitanje - smatra Konatar.

Kako su, za "Novosti", kazali iz građevinskog preduzeća "Normal kompani", trenutno realizuju dva projekta u Podgorici i u Tivtu, a cene metra kvadratnog kreću se od 1.400 do 1.500 evra. Tvrde da postoji veliko interesovanje i da je ostao mali broj neprodatih stanova.


PROČITAJTE JOŠ - EKOLOŠKI INCIDENT U CG: Limom "plovi" uginula riba


- Investiranje u nekretnine građanima pruža veću sigurnost i isplativost s obzirom na to da su kamate na štednju kod banaka u poslednje vreme niže u odnosu na raniji period - navele su te kompanije.

Miloš Konatar/Foto GP URA


DVA ZA JEDAN

NAJSVEŽIJI podaci statistike, koja obuhvata kompletnu državu, pokazuje da prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori iznosi 1.206 evra, dok je u glavnom gradu prosek samo dva evra niži. Najjeftiniji stan može se, prema podacima Monstata, kupiti u središnjoj regiji i to po ceni od 677 evra po kvadratu. To znači da se u Nikšiću mogu kupiti dva stana za iznos koji bi se izdvojio za istu kvadraturu nekretnine u nekom primorskom gradu, gde je prosečna cena 1.368 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije