DNEVNI centar za decu sa smetnjama u razvoju u Domu "Mladost" u Bijeloj radi već dve godine. Tada je sve počelo sa dvoje-troje dece, a sada je, prema rečima direktor Doma Vladimira Delića, prema rešenjima Centra za socijalni rad, ovde 12 korisnika. U Domu je 68 dece lišene roditeljskog staranja. Planirana su još dva nova projekta: prihvatilište za decu žrtve porodičnog nasilja, koje bi trebalo da bude otvoreno do kraja oktobra, i SOS nacionalna dečja telefonska linija.

PROČITAJTE JOŠ - MONSTRUOZNO UBISTVO U PODGORICI: Jednogodišnji dečak preminuo od batina

U završnoj fazi je rekonstrukcija objekta koji se nalazi u dvorištu Doma, u kome bi trebalo da bude smešteno prihvatilište. U taj projekat Ministarstvo rada i socijalnog staranja uložilo je oko 70.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ - U Crnoj Gori za dve godine seksualno zlostavljano 32 dece

- To je prvi državni zvanični projekat tog tipa na nivou dečje i socijalne zaštite u Crnoj Gori - kazao je Delić. - U prihvatilištu bi deca boravila privremeno, a za rad u ovim servisima predviđeni su specijalni pedagog, psiholog, socijalni radnik i radno-okupacioni terapeut. Pri kraju je realizacija i drugog servisa - SOS nacionalne dečje telefonske linije.

U Dnevnom centru za decu sa smetnjama u razvoju su korisnici različitog uzrasta, a kadar i prostorije su prilagođeni dečjim potrebama.

- Dnevni centar smešten je na oko 300 kvadrata, a pored redovno zaposlenih psihologa, defektologa, socijalnog radnika, fizioterapeuta i negovateljice, imamo i personalne asistente koji pomažu deci u realizaciji planova i programa. Za svako dete je obezbeđen prevoz od kuće i nazad - dodaje Delić. - Deca su u centru uglavnom na dnevnom i poludnevnom boravku, a servis im pruža sveobuhvatan psihosocijalni tretman i rehablitaciju, sprečava socijalnu isključenost i omogućava svakom detetu da razvije sopstvene potencijale. Uključeni su i ishrana, nega i pomoć u održavanju higijene, psihosocijalna rehabilitacija i socijalizacija.

Direktor Vladimir Delić

INDIVIDUALNI RAD

- Možemo se pohvaliti i individualnim i grupnim radom. Jedan smo od retkih centara koji praktikuje individualni rad s korisnicima i defektološki, psihološki i fizioterapeutski tretman - objasnio je Delić.

- Zadovoljni su i roditelji, a saradnja sa njima je korektna, kao i sa lokalnom upravom i Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

USVAJANjE

U DOMU "Mladost" u Bijeloj trenutno je 68 dece lišene roditeljskog staranja, i to je najmanji broj u protekle četiri decenije. Razlozi za to su mnogobrojni, počevši od činjenice da nema smeštaja dece do tri godine u skladu sa izmenama zakona o dečjoj i socijalnoj zaštiti, do razvoja instituta hraniteljstva. Premda interesovanje za hraniteljstvo opada, ne jenjava interesovanje za usvajanje dece, pa je lista čekanja ogromna, iako nemaju sva deca uslov da budu usvojena, što je definisano porodičnim zakonom.