Slovenija i Hrvatska bez sporazuma za Piranski zaliv

J. Kerbler

četvrtak, 21. 12. 2017. u 19:39

Словенија и Хрватска без споразума за Пирански залив

Foto Tanjug, HINA

Brisel prati šta se događa među komšijama, a na granici vlada puna pripravnost

HRVATSKA i Slovenija, nisu postigle dogovor oko granice iako 29. decembra ističe šestomesečni rok za primenu arbitražne presude. Slovenci su najavili da će poštovati odluku sudija koje su odredile granicu u Piranskom zalivu, dok Hrvati ne žele ni da čuju za tu odluku.

Pročitajte još:Cerar: Slovenija će sprovoditi svoje nadležnosti

Brisel prati šta se događa među komšijama, a na granici vlada puna pripravnost. Hrvatski ribari se žale da poslednjih dana Slovenci vežbaju strogoću nad njima i plaše se da će od januara da primenjuju novu graničnu crtu koja bi im onemogućila lov na mestima gde je granica od devedesetih godina. Slovenija je u međuvremenu usvojila po hitnoj proceduri četiri nova zakona kako bi se sprovela arbitraža. Tako je predviđeno da slovenački građani koji će "pripasti" Hrvatskoj dobiju pomoć od 100.000 evra.

Za Zagreb ništa bitno se neće dogoditi nakon isteka šestomesečnog roka, jer ne postoji mehanizam da se Hrvatska prisili da primeni arbitražu iz koje je izašla i zato najava slovenačke tužbe međunarodnom sudu u Luksemburgu ne izaziva zabrinutost.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Анти Антифа

21.12.2017. 19:52

Србија колико год звучало невероватно треба сада да подржи Хрвате због најаве Словеније подршке лажној држави Косово за пријем у УНЕСКО,Интерпол и још неке организације.Касније треба да подрж Словенију

Profa

22.12.2017. 07:04

I šta sad, nikom ništa jer su u pitanjudve katoličke zemlje članice zlotvora eu

čiča

22.12.2017. 15:32

Zar nije sud doneo odluku o tome ili to ustaška hrvatska ne poštuje odluke suda kad joj to ne odgovara, demokracijski nema šta