Cerar: Slovenija će sprovoditi svoje nadležnosti

Tanjug

20. 12. 2017. u 19:39

Церар: Словенија ће спроводити своје надлежности

Arhiva V.N./Foto Tanjug

Slovenija neće podsticati incidente, ali će u našem moru slovenački organi sprovoditi svoje nadležnosti, rekao je danas slovenački premijer Miro Cerar
Slovenija neće podsticati incidente, ali će u našem moru slovenački organi sprovoditi svoje nadležnosti, rekao je danas slovenački premijer Miro Cerar.

Slovenija će od 29. decembra, kad ističe rok za implementaciju arbitražne presude, "sprovoditi svoje nadležnosti" na moru prema granici koju je odredio arbitražni sud, kazao je on za Slovenački radio.

Cerar je dodao da će te nadležnosti sprovoditi inspekcijske i druge službe jer je granica na moru kakvu je odredila arbitraža "jasna", dok je s Hrvatskom potreban dogovor i saradnja samo o tome kako zajedno sprovoditi odredbe arbitražne presude na kopnu.

Pročitajte još: Grabar Kitarović: Granicu Slovenije i Hrvatske rešiti što pre

Cerar je kazao da Slovenija 29. decembar dočekuje spremna za sprovodenje arbitražne presude, da je akvatorij koji joj je pripao arbitražnom presudom kontrolisala i pre, kao i da takvo delovanje slovenačkih organa u Piranskom zalivu nakon 29. decembra neće biti moguće tumačiti kao incidente, prenosi Večernji list.

"To je normalno stanje i to moraju uvažiti Slovenija i Hrvatska", kazao je Cerar. Dodao je da je jučerašnjim razgovorima s premijerom Andrejem Plenkovicem u Zagrebu hteo slovenačkoj, svetskoj, ali i hrvatskoj javnosti pokazati da Slovenija poštuje evropsko i međunarodno pravo, te da je hrvatska strana ta koja krši pravila, a iz taktičkih razloga koje Slovenija ne prihvata želi implementaciju odgoditi predlažući naizgled bilateralne razgovore o graničnom pitanju.

Pročitajte još: Plenković: Slovenija i Hrvatska bilateralno da reše spor

Slovenija mora insistirati na implementaciji arbitražne presude ne samo iz pravnih razloga i argumenata nego i zato što je to u njenom interesu, a ocekuje da će je u tome podržati i Evropska komisija jer je Slovenija "na pravoj strani", kazao je Cerar.

Na pitanje o eventualnoj tužbi protiv Hrvatske zbog neuvažavanja arbitražne presude, Cerar je kazao da će njegova vlada preduzeti odgovarajuća "pravna sredstva" ako Hrvatska do 29. decembra ne prizna i prihvati arbitražnu presudu i ne pristane na njenu implementaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije