Golubić: Srušen spomenik Srbima nastradalim u Oluji

Tanjug

13. 09. 2013. u 18:11

Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza" ogorčeno je rušenjem jednog od retkih spomenika Srbima stradalim u "Oluji" i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine

BEOGRAD - Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza" ogorčeno je rušenjem jednog od retkih spomenika Srbima stradalim u "Oluji" i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine, koje se u noći između četvrtka, 12. i petka, 13. septembra dogodilo u selu Golubiću, kod Knina.

Spomenik je podignut 2011. godine u porti crkve Svetog arhiđakona Stefana koja je prošle godine obeležila 550 godina postojanja, saopštilo je danas to Udruženje.

Spomen ploču sa krstom i natpisom "Sećanje na Golubićane stradale u ratovima" podigli su meštani Golubića, a na inicijativu Udruženja porodica nestalih Srba iz hrvatskog udruženja "Suza".

"Iako su predstavnici porodica žrtava u Golubiću pod pritiscima braniteljskih udruženja, u dogovoru sa lokalnom vlašću prihvatili izmenu prvobitnog spomen obeležja na kojem su se nalazila imena i prezimena 34 ubijena meštanina i postavili novu ploču sa novim tekstom, ni to nije moglo opstati", navode u Udruženju "Suza".

Ogorčenje je, kako navode u Udruženju "Suza", tim veće što je spomenik u Golubiću podignut dve godine pre, a srušen i polomljen neposredno posle ulaska Hrvatske u EU.

U Udruženju "Suza" navode da su očekivali da će ulaskom Hrvatske u EU njihovo pravo na sećanje i podignuti spomenici biti više zaštićeni i da će se i na drugim mestima srpskih stradanja u Hrvatskoj nesmetano podizati spomen obeležja.

"Bol i razočarenje porodica nestalih najnovijim vandalskim činom rušenja spomenika u Golubiću je tim veći jer se na našem spisku još uvek vodi 2.000 nestalih iz perioda 1991 -1995".

U Udruženju "Suza" se pitaju kako će se rušenje spomenika odraziti na rešavanje sudbine nestalih i njihove sahrane u porodične grobnice u Hrvatskoj i zato od aktuelne vlasti traži da im omogući poštovanje prava na sećanje, kao i na ubrzanje procesa rešavanaj sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

ZG

14.09.2013. 12:15

@mirko - Mirko, sjeti se Vukovara i srpskih napada na sve druge HR gradove! Oluja je bila odgovor na okupaciju HR, što si mislio da ćemo dozvoliti secesiju dijelova HR i da ćemo to mirno gledati?!

joker

14.09.2013. 17:10

@mirko - Raduje me cinjenica da cemo uvek biti trn koji vas bode...iz razloga sto cete uvek medju pripadnicima svog naroda nalaziti srbe :) To vam je kazna za asimilaciju ! I sa 15% manje srba...i dalje vam podjednako smetamo :)))

milutin jovanovic

23.09.2013. 12:32

@mirko - Dok Ameri nisu odradili sa Miloševićem da proda RSK samo ste mogli da gledate Knin na TV-u, kao uostalom i tokom II sv. rata. Da je Srbiju ikada u poslednjih 100 godina vodio pravi Srbin, sada bi ste bili statistička greška, iako ste najjače koplje Rimske jeresi! Ali, i ako odradite prljavi posao uništenja pravoslavnih Srba znate šta će biti sa vama? "Posle bitke, koplje u trnje! A vaši pomoćnici, "hrvatsko cvijeće" postaće "srpsko smeće" i biće uništeni.

aco krajina

13.09.2013. 22:18

novi spomenik da se podigne sa imeninma ubijejenih srba za vreme krajine i to da plati hrvatska vlada!!!objavi ovo admistratoru ako si srbin!!!

ZG

14.09.2013. 12:13

@aco krajina - Nema nikakve "krajine"kod nas! I nema ti više "jna" i yu pa da ti ili bilo koji drugi Srbin bilo što možete zahtijevati od HR Vlade! Ta su vremena prošla sa '91-om godinom!

milutin jovanovic

23.09.2013. 12:27

@aco krajina - To što ti ne znaš da je Agram nekada bio Srbinovo, to je zato što ne čitaš. A pošto su ti glavešine Rimske jeresi iz Vatikana napunile glavu lažnom istorijom, opet je tvoj problem. Ja ću se ograničiti samo na davno izrečenu narodnu mudrost: "Kud je voda jednom tekla, ponovo će teći!" Upamti to, moj poštovani Haplotip R1A1 (srpski gen, dominantan u današnjoj hrvatskoj populaciji). I, još nešto, "Hrvati" su izmišljeni narod, miks Srba i nešto Italijana, Čeha i Mađara.

Arsenije

14.09.2013. 01:30

Onaj koji srusi kucu, cijela sela i naselja, za ocekivati je da ce srusiti i spome- nik.

Boban

14.09.2013. 10:47

Sve spomenike stradalima treba porusiti jer to podseca na strahotu i automatski budi mrznju u nama prema drugim narodima tako da pocast stradalima treba ispoljiti u nekom drugom obliku.Mi treba da gradimo spomenike ljubavi i prijateljstva na kojim ce stajati pozitivni napisi koji u nama bude volju za srecnim zivotom,osmijehom i postovanju prema drugim narodima i da nasa djeca igraju folklor kod muslimana a njihova da pjevaju sevdah kod nas i tako dalje i da se obilaze i grade sebi buducnost.Poz