BEOGRAD - Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza" ogorčeno je rušenjem jednog od retkih spomenika Srbima stradalim u "Oluji" i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine, koje se u noći između četvrtka, 12. i petka, 13. septembra dogodilo u selu Golubiću, kod Knina.

Spomenik je podignut 2011. godine u porti crkve Svetog arhiđakona Stefana koja je prošle godine obeležila 550 godina postojanja, saopštilo je danas to Udruženje.

Spomen ploču sa krstom i natpisom "Sećanje na Golubićane stradale u ratovima" podigli su meštani Golubića, a na inicijativu Udruženja porodica nestalih Srba iz hrvatskog udruženja "Suza".

"Iako su predstavnici porodica žrtava u Golubiću pod pritiscima braniteljskih udruženja, u dogovoru sa lokalnom vlašću prihvatili izmenu prvobitnog spomen obeležja na kojem su se nalazila imena i prezimena 34 ubijena meštanina i postavili novu ploču sa novim tekstom, ni to nije moglo opstati", navode u Udruženju "Suza".

Ogorčenje je, kako navode u Udruženju "Suza", tim veće što je spomenik u Golubiću podignut dve godine pre, a srušen i polomljen neposredno posle ulaska Hrvatske u EU.

U Udruženju "Suza" navode da su očekivali da će ulaskom Hrvatske u EU njihovo pravo na sećanje i podignuti spomenici biti više zaštićeni i da će se i na drugim mestima srpskih stradanja u Hrvatskoj nesmetano podizati spomen obeležja.

"Bol i razočarenje porodica nestalih najnovijim vandalskim činom rušenja spomenika u Golubiću je tim veći jer se na našem spisku još uvek vodi 2.000 nestalih iz perioda 1991 -1995".

U Udruženju "Suza" se pitaju kako će se rušenje spomenika odraziti na rešavanje sudbine nestalih i njihove sahrane u porodične grobnice u Hrvatskoj i zato od aktuelne vlasti traži da im omogući poštovanje prava na sećanje, kao i na ubrzanje procesa rešavanaj sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.