BRITANSKI ministar finansija Filip Hamond izjavio je u nedelju da će u sredu podneti ostavku pre nego što mu, prema očekivanjima, favorit u trci za premijera Boris Džonson uruči otkaz ako preuzme kabinet.

Ovo nije prva najava ostavke, jer je pre Hamonda odlazak iz kabineta u slučaju da Džonson postane premijer, takođe za sredu, najavio ministar pravosuđa Dejvid Gok.

Pročitajte još: Džonson: Izlazimo iz EU 31. oktobra, uz dogovor ili bez njega

- Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra - kazao je Hamond. - To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem.

Hamond je bio jedan od glasnih kritičara ideje "bregzita" bez dogovora i napuštanja Unije 31. oktobra po svaku cenu. U poslednjem razgovoru sa medijima je izrazio nadu da Parlament ima dovoljno snage da se suprotstavi takvom scenariju koji, sa druge strane, Džonson ističe kao najverovatniji.

Hamondov kolega, ministar pravosuđa Gok, koji je obavljao ovu funkciju od juna 2016, kada je predsednica vlade postala Tereza Mej, rekao je da neće nastaviti sa radom u vladi pod Džonsonom ukoliko on bude tražio "bregzit" bez sporazuma s EU.

Gok je ocenio da bi takav potez Londona vodio nacionalnom "poniženju".

- S obzirom na to da sam bio u kabinetu od kada je Tereza Mej došla na vlast, mislim da bi bilo očekivano da podnesem ostavku poput nje - kazao je Gok.

Filip Hamond

Reakcije u Londonu na najavljene ostavke dvojice ministra ukazuju da način na koji su one prezentirane javnosti, na televiziji ili u štampi, pokazuje na veliku podeljenost unutar torijevica, bez obzira na to što sve upućuje da Boris Džonson ima ubedljivu većinu unutar stranke.

Pročitajte još: Britanski ministar policije kandidat da nasledi Terezu Mej

Zato se i veruje da će, ma ko da u sredu postane premijer, imati puno posla upravo unutar svoje partije, što mu neće olakšati zadatak kada se o bitnim pitanjima bude raspravljalo u parlamentu.

Džonsonov protivnik je aktuelni britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

U PONEDELjAK GLASANjE

Trka za novog lidera torijevaca i praktično novog britanskog premijera ulazi u sam finiš jer je danas glasanje, a rezultati će biti saopšteni narednog dana. Za novog premijera glasa oko 160.000 članova vladajuće Konzervativne stranke.