MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

POSLE grubog vređanja Vladimira Putina na gruzinskom TV kanalu Rustavi 2, kada je voditelj emisije Georgij Gabunija nazvao ruskog predsednika "smrdljivim okupatorom", rukovodstvo tog kanala je privremeno zaustavilo emitovanje programa, ali to nije sprečilo stotinak građana da izađu na ulice Tbilisija kako bi iskazali nezadovoljstvo jer ne žele zaoštravanje odnosa sa Rusijom.

Kasnije je program nastavljen, a rukovodstvo se izvinilo zbog nekulture voditelja autorske emisije, uz objašnjenje da ne deli stav Georgija Gabunija, ali dodavši da mu neće dati otkaz. Dakle, za rukovodstvo TV kanala nisu sporni stavovi voditelja, već su nedopustivi njegovo vređanje i psovanje. U istoj emisiji Gabunija je rekao i da Putinu i njegovim robovima nema mesta u lepoj zemlji Gruziji.

Predsednica Gruzije Salome Zurabašvili je takođe osudila vređanje Putina, jer to dodatno utiče na zaoštravanje odnosa dveju zemalja. I premijer Gruzije Mahuka Bahtaze je kritikovao televizijskog voditelja zbog prostačkog rečnika.

Pročitajte još - KRIZA U GRUZIJI: Žele turiste "okupatore"

Čak ni bivši predsednik Gruzije Sakašvili, koji je, inače, veliki kritičar Vladimira Putina, nije podržao TV voditelja koji je vređao ruskog lidera.

- Suviše je psovki i histerije. Voditelj je lično vređao Putina i njegove roditelje - kazao je Sakašvili.

Vladimir Putin Foto AP

Demonstranti smatraju da nije u interesu Gruzije da kvari odnose sa Rusijom iz više razloga, između ostalog i zbog toga što dvadesetak odsto izvoza odlazi u Rusiju.

ZAOŠTRAVANjE OD JUNA

ODNOSI između dve zemlje su se zaoštrili krajem juna zbog učešća ruske delegacije na zasedanju Parlamentarne skupštine pravoslavnih naroda. Naime, kada je presedavajući Rus seo na stolicu gde inače sedi predsednik gruzinskog parlamenta, došlo je do skandala i skup je prekinut. Posle višednevnih nereda u Gruziji predsednik Putin je naredio da se obustave direktni letovi Moskva -Tbilisi zbog bezbednosti ruskih turista.