MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


ZBOG tuče sa policijom i nasilnog pokušaja zauzimanja parlamenta u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, uhapšen je i kažnjen zatvorskom kaznom 121 čovek. Više od sto ljudi se i dalje nalazi u bolnicama na lečenju. Mada večernji mitinzi na glavnom trgu u Tbilisiju i dalje traju i izvikuju se antiruske parole, situacija ipak više nije dramatična. Sada čak dolazi do međusobnih čarki demonstranata i članova opozicionih partija, koje žele da iskoriste nezadovoljstvo za smenu vlasti.

Od krvoprolića u Tbilisiju i nereda, nastalih zbog nezadovoljstva što su u parlamentu Gruzije 20. juna bili predstavnici Rusije na parlamentarnom zasedanju Skupštine pravoslavnih naroda, zasad će najveću štetu imati hotelijeri i avio-prevoznici.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se 8. jula prekine avio-saobraćaj na relaciji Moskva - Tbilisi. Do tada bi ruski turisti koji imaju avionske karte trebalo da se vrate sa letovanja iz Gruzije. Pošto neće moći da lete direktno u Moskvu, sada predstavnici "Gruzije ervejsa" predlažu svojim sugrađanima da u Rusiju lete preko Jerevana. U Moskvi insistiraju na tome da gruzinski avio-prevoznik plati dug, koji premašuje 800.000 dolara. Posle avgustovskog rata 2008. godine, bio je prekinut avionski saobraćaj između Gruzije i Rusije, a obnovljen je tek 2014. godine.

PROČITAJTE JOŠ - KRV U TBILISIJU ZBOG RUSA: U masovnim demonstracijama povređene stotine

Vlasnici restorana, kafića i taksisti se plaše da se drastično ne smanji broj turista koji su listom dolazili automobilima, preko prelaza u Osetiji. Lane je u Gruziji boravilo 1,4 miliona turista. Od toga je 54 odsto bilo u tranzitu, do 24 sata. U Gruziji su dve trećine turista iz Rusije, Azerbejdžana, Turske i Jermenije. Iz Ukrajine je bilo 177.000 poseta, iz Poljske oko 66.000, a iz Nemačke 62.000.

Predsednica Gruzije Salome Zurabašvili izražava želju da ruski turisti i dalje dolaze u Gruziju, bez obzira na političke razlike Tbilisija i Moskve. Predsednica te zemlje optužila je Rusiju, rekavši da je politička nestabilnost u Gruziji u njenom interesu.

Ne može u Rusiju


Bivša predsednica parlamenta Gruzije Nina Burdžanadze izjavila je da za incident u parlamentu krivicu snose domaćini, a ne ruski parlamentarac Sergej Gavrilov, koji je seo na mesto predsednika parlamenta, jer je tako odredio protokol. Ona smatra da je incident unazadio odnose Tbilisija i Moskve.

Ukupna trgovinska razmena Gruzije sa svetom iznosi 12,5 milijardi dolara. Glavni partner je EU, sa 3,36 milijardi dolara, na drugom mestu Turska sa 1,7 a na trećem Rusija sa 1,4 milijarde dolara. Gruzija u Rusiju uglavnom izvozi vina, mineralne vode i voće, a uvozi naftu i derivate, metale, drvo i papir.

PROČITAJTE JOŠ - I DALjE NAPETO U TBILISIJU: Srpska delegacija dobro, uskoro povratak u Beograd

MILIJARDE KA DOMOVINI

GASTARBAJTERI su u Gruziju lane poslali 1,6 milijardi dolara. Od toga je 458 miliona stiglo iz "zemlje okupatora", kako demonstranti nazivaju Rusiju. Iz cele zapadne Evrope u Gruziju je doznačeno 547 miliona dolara. Ostatak je stigao iz desetine drugih zemalja. Ako Rusija vrati gruzinske gastarbajtere u zemlju, to će biti veliki problem za vlasti u Tbilisiju.