Malo ko misli da može pogrešitikad kuva tursku kafu. Ipak, postoje greške koje se često prave i ubijaju pravi ukus mnogima omiljenog napitka. Postoji puno saveta o tome da pažljivo treba izabrati kafu, da je bolje samletije neposredno pre kuvanja, ali potrošači kod nas najčešće nisu u prilici da previše biraju: uglavnom se kupuje mlevena kafa ovog ili onog proizvođača.


Međutim, i u toj situaciji, možete učiniti ono što je do vas da bi kafa imala što bolji ukus.


Jedna od glavnih stvari je da za tursku kafuna početku voda nikako ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrejetik do vrenja pa se sklanja s vatre. Deovode odlije se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa. "Zlatna meera" kafe koju bi trebalo da dodate u vodu temperature između 85 i 96 stepenije jedna do dve kašičice na šolju srednje veličine.

Promešajteda nema grudvica pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ploču i ostavite da provri. Sklonite s vatre, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za posluživanje.


Osnovne greške kod pripreme kafe:


* Dodavanje kafe dok je voda prehladna ili prevrela

* Previše mešanja ubija ukus

* Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe

* Mešanje nakon što je kava zakuvana, provrela i sklonjena s ploče takođe će izmeniti ukus napitka

* Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre zakuvavanja kafe.


Bosanski način pripreme kafe je sledeći: kafa se stavi u džezvu, dok se u drugoj posudi voda zagreva. Kad provri, džezva sa kafom se stavi na vruću ringlu da se malo zagreje, a zatim se prelije vrelom vodom, promeša, i ostavi da se zakuva dok ne krene da se diže pena.

(vijesti.me)