Evo kako se pravilno kuva turska kafa: Proverite pravite li greške

Novosti online

24. 01. 2020. u 13:23

Postoje greške koje se često prave i ubijaju pravi ukus mnogima omiljenog napitka

Ево како се правилно кува турска кафа: Проверите правите ли грешке

Depositphotos

Malo ko misli da može pogrešitikad kuva tursku kafu. Ipak, postoje greške koje se često prave i ubijaju pravi ukus mnogima omiljenog napitka. Postoji puno saveta o tome da pažljivo treba izabrati kafu, da je bolje samletije neposredno pre kuvanja, ali potrošači kod nas najčešće nisu u prilici da previše biraju: uglavnom se kupuje mlevena kafa ovog ili onog proizvođača.

Međutim, i u toj situaciji, možete učiniti ono što je do vas da bi kafa imala što bolji ukus.


Jedna od glavnih stvari je da za tursku kafuna početku voda nikako ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrejetik do vrenja pa se sklanja s vatre. Deovode odlije se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa. "Zlatna meera" kafe koju bi trebalo da dodate u vodu temperature između 85 i 96 stepenije jedna do dve kašičice na šolju srednje veličine.

Promešajteda nema grudvica pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ploču i ostavite da provri. Sklonite s vatre, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za posluživanje.


Osnovne greške kod pripreme kafe:


* Dodavanje kafe dok je voda prehladna ili prevrela

* Previše mešanja ubija ukus

* Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe

* Mešanje nakon što je kava zakuvana, provrela i sklonjena s ploče takođe će izmeniti ukus napitka

* Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre zakuvavanja kafe.


Bosanski način pripreme kafe je sledeći: kafa se stavi u džezvu, dok se u drugoj posudi voda zagreva. Kad provri, džezva sa kafom se stavi na vruću ringlu da se malo zagreje, a zatim se prelije vrelom vodom, promeša, i ostavi da se zakuva dok ne krene da se diže pena.

(vijesti.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Драганче

25.01.2020. 03:01

Погрешан назив! Турци не пију кафу!!!!! То може бити само Српска или Грчка кафа!

Pera

25.01.2020. 03:52

Tačno je,a pogotovu za šećer. Turska kafa se nikad ne zasladjuje kad se sipa u solju već iskljicivo dok još nije ni voda provrela.

* КОМЕНТАР *

25.01.2020. 12:20

Српска кафа се спрема на следећи начин : У проврелу воду се дода доообра кашичица млевене кафе, промеша се, врати се на ринглу да баци још један кључ, сипа се у шољицу и конзумирање креће по сопственом нахођењу, хоћеш врућу - срчеш, нећеш врућу - сачекаш да се прохлади!!! А ко воли са шећером онда нема ама баш никакве везе када је заслађује јер шећер је у кафи па је у кафи!!! У сваком случају нека је пријатна свима!!!

Ridji

25.01.2020. 18:01

@* КОМЕНТАР * - Momenat dodavanja secera je najbolji pre kuvanja.. da se uvri sa codom. Inace Kafa dolazi iz Etijopije i nikakve nema veze sa Turskom, Brazilom, Argentinom ili Srbijom. Pije se isklucivo kao gorak napitak, sa obaveznim dodarkom Urmi,Musmula ili nekog drugog voca koje se susenjem priprema. Tako da ako ipak sa secerom sladimo kafu onda pre kuvanja u gladoj void definitivno!

Žika

26.01.2020. 07:51

Nije bitno da li piješ kafu skuvanu na ovaj ili onaj način nego sa kim je piješ