REŠAVANjU složene i komplikovane političke situacije u BiH ne doprinosi ponašanje određenih predstavnika međunarodne zajednice. Oni direktno stoje na pozicijama bošnjačke politike, poručio je u petak Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD.

- Međunarodni faktori su u tom pogledu dali podršku da se ne dođe do izmene zakona kojim bi se promenile strane sudije iz Ustavnog suda BiH i dovele domaće. To je direktno podržavanje bošnjačkih opredeljenja. Ovo smo mogli jasno da čujemo i od predstavnika američke administracije i predstavnika Evropske unije - istakao je Dodik.

Na pitanje zašto strane sudije ne mogu biti promenjene u ovom trenutku, Dodik kaže da to ukazuje na činjenicu da su i OHR i Ustavni sud BiH deo paketa protiv Republike Srpske.

- Deo međunarodne zajednice već godinama degradira ustavnu i dejtonsku poziciju Republike Srpske. Ovo je koordinirana aktivnost koja se sprovodi između OHR, Ustavnog suda BiH i međunarodne zajednice koja ih podržava, i naravno bošnjačke strane. To je podmukla aktivnost prema RS, planski smišljena i traje već godinama - istakao je Dodik.

Pročitajte i: Ikona kao poklon: Dodik posetio porodicu ratnog vojnog invalida Marinka Bjelice


Dodik je dodao da su sve ovo potvrdile i izjave zvaničnika Evropske komisije da se ne menjaju sudije Ustavnog suda BiH.

- Ostajemo pri poštovanju zaključaka NS RS vezano za potrebu da se podrži Dejtonski sporazum. Naši predstavnici u zajedničkim institucijama nastaviće da poštuju zaključke NS RS i obustave donošenje odluka u institucijama BiH po bilo kom pitanju - poručio je Dodik.

Predsednik SNSD poručio je i da se neće povući iz Saveta ministara, i ocenio da je neozbiljan takav predlog potpredsednika SDA Adila Osmanovića.

- Treba da prepustimo Mirku Šaroviću i ostalima da nastave da izdaju interese Republike Srpske? Da li to on želi? - upitao je Dodik.

On je naglasio da SNSD ima jasnu politiku i da podržava stavove i zaključke Narodne skupštine RS.

- U tom pogledu, kao što oni sprovode svoje, mi ćemo nastaviti da sprovodimo naše jasno utvrđene politike - rekao je Dodik.

Foto D.Pozderović

Kako je rekao, podržava inicijativu Kluba poslanika SNSD u NS RS za donošenje novog poslovnika o radu parlamenta kako bi bilo više reda u radu Narodne skupštine, kako bi bile sprečene zloupotrebe i vraćen dignitet toj zakonodavnoj instituciji.

Inače, Izvršni komitet SNSD je juče na sednici u Banjaluci usvojio osam zaključaka, među kojima su i oni da treba odbaciti mogućnost angažovanja Oružanih snaga BiH na granici prema Srbiji i Crnoj Gori zbog migrantske krize. Kako je istaknuto, treba podržati angažman Vlade RS i donošenje jasnog operativnog plana za rešavanje migrantske krize. Takođe, Izvršni komitet stranke podržao je opredeljenje da se ne prave prihvatni centri i odbije zadržavanje migranata na prostoru Srpske.


OKO SPORAZUMA SA MIĆIĆEM

MILORAD Dodik je naglasio da u narednih od tri do pet dana očekuje izjašnjenje predsednika SDS u Bijeljini i gradonačelnika tog grada Miće Mićića u vezi sa postignutim sporazumom o zajedničkom delovanju u ovom gradu.