SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u pretnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske.

-Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao pretnju i ne mogu da verujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on preti u njenoj odbrani, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Srpski član Predsedništva BiH smatra da se ambasador Nelson prevario ako misli da može da preti.

-Republika Srpska, kao što i oni kažu, da imaju crvene linije i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali pretnju. Žao mi je što je to učinio, rekao je Dodik.

Pročitajte još - Dodik pozvao Komšića da podnese ostavku

Član Predsedništva iz Republike Srpske dodao je da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da neće moći da zaustavi odbranu interesa Srpske, bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

-Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali sada kada je izrečena pretnja, to je već neka druga priča,rekao je Dodik.

Na zvaničnom Tviter nalogu Ambasade SAD u BiH objavljeno je da se ambasador Erik Nelson sastao sa Miloradom Dodikom srpskim članom Predsedništva BIH.

Ambasador Nelson je na sastanku sa Dodikom poručio da "SAD ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštovanje Dejtonskog sporazuma, te teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH".

Takođe, Nelson je istakao kako je SAD "već 25 godina snažan partner BiH, koji u potpunosti podržava prosperitet, stabilnost i mir ove zemlje".

-Radnje koje potkopavaju te ciljeve nose posledice u stvarnom životu", istakao je američki ambasador na sastanku sa Dodikom.