Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić manipulisao sa imenovanjem sudija u Ustavnom sudu BiH.

- Prekršio je odredbe Ustava. Morao se konsultovasti sa druga dva člana Predsedništva BiH, svesno je obmanuo predstavnika Evropskog suda za ljudska prava. Moj cilj je da se utvrdi odgovornost. Ukoliko ima imalo morala neka podnese ostavku - naglasio je Dodik.

Pročitajte još: Dodik: "Goodbye BiH, welcome RS-EXIT"

Naglasio je da ako Komšić misli da može kršiti Ustav, da će se onda morati se suočiti sa onima koji će ga braniti.

Istakao je da je sednica Predsedništva brzo završena, jer je on, s obzirom na zaključke NSRS, glasao protiv dnevnog reda sednice.

On je rekao da je preglasan po svim tačkama dnevnog reda.

Kazao je da je pokušao da predloži izmene dnevnog reda, ali da nije uspio.

- Ukoliko se tehnički organizujemo, sutra ili preksutra ćemo predati u Predstavnički dom Predlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i postavljanju domaćih sudija u Ustavni sud BiH - izjavio je Dodik.

Podsećamo, predsedavajući Predsedništva, Željko Komšić, prećutao je drugoj dvojici članova da je u novembru dobio pismo od predsednika Evropskog suda za ljudska prava, Linos-Aleksandra Sicilijanosa, u kojem se traži mišljenje Predsedništva o imenovanju stranog sudije u Ustavni sud BiH.

Iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH, je potvrđeno da su tek krajem januara saznali za imenovanje sudije Angelike Nusberger, zbog čega će biti pokrenuto pitanja Komšićeve odgovornosti.