Tražili mito direktoru srednjoškolskog doma da ne pokreću istragu: Optuživali ga za malverzacije i ucenjivali sa 30.000 KM

O. MATAVULj

19. 02. 2020. u 19:50

Тражили мито директору средњошколског дома да не покрећу истрагу: Оптуживали га за малверзације и уцењивали са 30.000 КМ

Nenad Grujić Foto D. Pozderović

"Prljave" inspektore razotkrio direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Vidić

DIREKTOR Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić bio je žrtva policijskih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florijan, koji su mu tražili mito da protiv njega ne pokreću istragu.

Kako saznaju "Novosti", ovi inspektori Odeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka Vidića su optuživali za određene malverzacije i govorili da će biti kažnjen za teško krivično delo, iako za to nisu imali dokaze.

- Grujić i Florijanova od Vidića su tražili 30.000 KM mita kako bi "sredili" da se protiv njega ne pokreće istraga. Vidić je to prijavio, a onda je pokrenuta akcija "Sirano", u kojoj je u saradnji s policijom Grujiću predao deo novca, odnosno 20.000 KM mita u označenim novčanicama - kaže izvor blizak istrazi.

On navodi da je kovertu s novcem Vidić predao Grujiću u automobilu, na parkingu u naselju Lauš. Primopredaju novca pratila je policija i čim je Grujić uzeo novac usledilo je njegovo hapšenje. Ubrzo je uhapšena i Florijanova koja je bila umešana u celu priču, a još se istražuje da li je bilo odgornosti i drugih službenih lica.

Pročitajte još - Mito i korupcija: Uhapšeni inspektori za privredni kriminalitet

Grujić i Florijanova u sredu su predati na saslušanje u Republičko javno tužilaštvo RS, koje je zatražilo da im se odredi jednomesečni pritvor zbog sumnje da su počinili krivično delo primanje mita.

- Pritvor je predložen zbog bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni ometati krivični postupak uništavanjem dokaza i uticajem na svedoke ili saučesnike. Takođe i zbog težine krivičnog dela i što bi puštanje na slobodu rezultiralo pretnjom narušavanju javnog reda - saopštilo je Tužilaštvo RS.

Jelena Florijan

Specijali tužilac Miodrag Bajić pozvao je sve građane da Tužilaštvu prijave svako službeno lice koje od njih zahteva novac, poklon ili bilo kakvu drugu korist kao naknadu za obavljanje ili neobavljanje službene radnje.

- Od blagovremenog prijavljivanja krivičnog dela i prikupljanja dokaza, zavisi i uspešno procesuiranje počinilaca. Svi građani, koji prijave krivično delo, biće zaštićeni u skladu sa zakonskim propisima - rekao je Bajić.

UDALjENjE IZ MUP RS

NAČELNIK PU Banjaluka Miloš Brkić rekao je da će protiv inspektora uhapšenih u akciji "Sirano" biti preduzete mere u skladu sa procedurama, odnosno Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima RS.

- Verovatno će biti privremeno udaljeni iz MUP RS do okončanja krivičnog, odnosno disciplinskog postupka - rekao je Brkić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije