Ruska kompanija „Zarubežnjeft“ ostaje u Srpskoj i želi da proširi poslovanje. Ovo je danas poručilo rukovodstvo ove kompanije u razgovoru sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.


Naglasili su da je u „Rafineriji nafte Brod“ trenutno zaposleno 676 radnika, čija je plata veća za 30 odsto od prosečne plate u Republici Srpskoj, i da će se trend rasta plata nastaviti u narednom periodu. S tim u vezi, rukovodstvo ovog privrednog društva je potvrdilo da neće doći do otpuštanja radnika – saopšteno je iz Vlade RS nakon ovog sastanka.


Delegaciju kompanije „Zarubežnjeft“ predvodio je generalni direktor Sergej Kudrjašov, a tokom sastanka je razgovarano o aktivnostima koje kompanija „Zarubežnjeft“ provodi u RS i poslovnim planovima za naredni period. Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i uvjerenje da će ta saradnja biti nastavljena i u budućem periodu.


Na sastanku je poseban akcenat stavljen na projekte autonomne gasifikacije „Rafinerije nafte Brod“, proširenja mreže benzinskih stanica, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.


Sagovornci su se usaglasili da je realizacija ovih projekata, kao i projekat gasifikacije RS od strateškog značaja, jer će, između ostalog, proizvedeni energenti biti plasirani na tržišta zemalja u regionu, čime će se dodatno ekonomski osnažiti Srpska, navodi se u saopštenju.


Predsednik Vlade RS Radovan Višković istakao je da je opredeljenje Vlade da ova kompanija unapredi svoje poslovanje, te da će pružiti punu podršku realizaciji svih navedenih projekata.


Predstavnici „Zarubežnjefta“ su poslali jasnu poruku da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže Republika Srpska, dodaje se u saopštenju.