Policija upadala Srbima u kuće za vreme Božića: REPRESIJA U Federaciji BiH za vreme najvećeg hrišćanskog praznika i Dana RS

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 01. 2020. u 19:30

Полиција упадала Србима у куће за време Божића: РЕПРЕСИЈА У Федерацији БиХ за време највећег хришћанског празника и Дана РС

Sporna im slika sa šubarom i šajkačom Facebook

Trn u oku Bošnjaka je i dalje srpski narod koji živi u Federaciji BiH, kaže Radanović

ZA vreme božićnih praznika u Federaciji BiH i za 9. januar, Dan Republike, Srbi su prolazili torturu i dobijali javne pretnje od Bošnjaka i policije! U pretnjama i policijskoj represiji prednjačili su u Unsko-sanskom kantonu, gde je policija na Božić upadalu u kuće Srba u Bosanskom Petrovcu i otimala šajkače i šubare sa grbom Nemanjića, jer su to protumačili kao provokaciju i pisali prekršajne naloge.

Pored toga, u Bosanskoj Krupi je Emir Bešić, odbornik SDA u Skupštini opštine Bosanska Krupa, na Dan Republike 9. januara snimioe video ispred pravoslavne crkve u srpskom povratičkom selu Vranjska. Bešiću je na crkvi zasmetala zastava, ali i oni koji su je na ovaj pravoslavni hram i stavili. Video-snimak sa više nego uvredljivim sadržajem postavio je na "Fejsbuk". Ispod snimka su ubrzo počeli da se nižu uvrednjivi komentari sa pozivima na ubijanje Srba i paljenje crkve. Snimak je ubrzo uklonjen, ali je brzom reakcijom pojedinih građana ipak sačuvan i dostavljen policiji USK.

Predstavnici Srba u FBiH kažu, za "Novosti", da 8.500 Srba koji žive u Unsko-sanskom kantonu od završetka rata predstavlja trn u oku Bošnjacima.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kaže za "Novosti" da represija postaje praksa u Unsko-sanskom kantonu gde Srbe na svaki način pokušavaju da oteraju iz tog dela Federacije BiH.

- Srbi se u ovom kantonu progone. Na Božić policija upada u kuće. Smetaju im šajkače i šubare i grb Nemanjića na njima. To je bio samo izgovor da se Srbi maltretiraju na Božić - ističe Radanović.

On dodaje i da je skandalozan primer da jedan opštinski funkcioner SDA, kao što je bilo u Bosanskoj Krupi, javno vređa Srbe za 9. januar, a policija o tome ćuti, pokazuje kakav je odnos prema Srbima u ovom kantonu.

PROČITAJTE JOŠ: Smetaju im Srbi: Za petak zakazano izbacivanje porodice Cvetković

- Ne treba zaboraviti da su Bošnjaci na sve načine pokušali da na srpska ognjišta u ovom kantonu dovedu hiljade migranata. U tome su sprečeni i očigledno ne žele da pređu preko toga - ističe Radanović.

On dodaje da su zbog poslednjih dešavanja predstavnici Srba iz Federacije BiH zatražili od nadležnih institucija u RS da se kažnjavaju i lica koja ističu ratne zastave Armije RBiH na području RS, a što je bio nedavno primer u mestu Janja na putu Zvornik - Bijeljina.

- U ovom slučaju postoji osećanje ugroženosti i uznemirenosti kod građana srpske nacionalnosti koji prolaze putem Zvornik - Bijeljina, a na teritoriji Zvornika i Bijeljine živi preko 60.000 Srba, koji su zbog rata i etničkog čišćenja Armije RBiH morali napustiti svoje domove u Federaciji. Pored toga, niz je zločina počinjen u ime i za račun RBiH, čiji grb se nalazi u Janji, za te zločine su osuđeni pripadnici tzv. Armije RBiH - kaže Radanović.

UVREDE

SRBI iz Unsko-sanskog kantona kažu, za "Novosti", da su i ranije trpili uvrede Bošnjaka i podsećaju da su policijski službenici u Bihaću prošle godine prilikom osveštenja hrama tražili da se ukloni zastava sa crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije