KAO i pre nekoliko godina, ponovo su u javnosti iznete sumnje da se iz Federacije na područje Doboja lageruje ilegalni otrovni otpad. Upozorenje je izneo poslanik u NS RS Nebojša Vukanović, zatraživši istragu da li pod okriljem noći šleperi lokalnog preduzeća "Jaćimović" dovoze sumnjivi otpad iz Visokog u Osječane, 20 kilometara udaljene od Doboja.

Na njegova pitanja reagovao je pravni zastupnik tog preduzeća Siniša Mikić, koji je negirao da "Jaćimović" dovozi otpad iz Visokog na područje Doboja, već ima ugovor sa tamošnjim preduzećem da otpad iz BiH transportuju u Češku. Kao dokaz dostavio je nalog za prevoz, tovarne liste i da je tovar zaprimljen izvan BiH.

- U reagovanju se potvrđuje informacija da se ta firma bavi prevozom iz Visokog, ali tvrde da se otpad i kože iz fabrike "Prevent" transportuju u Češku. Postavio sam pitanja o opasnom društvenom problemu i ekološkom zagađenju koje može ugroziti zdravlje ljudi, jer su Osječani u blizini reke Bosne - kaže Vukanović.


PROČITAJTE JOŠ: Napad na novinara BN televizije: Dukić ostaje iza rešetaka


U prethodnom slučaju tvrdnje su bile da otpad na dobojsku lokalnu deponiju dovoze takođe kamioni sa sarajevskog područja. Dojave građana bile su da se u Doboj dovozi životinjski otpad iz visočke kožare. Nakon što su uspeli da presretnu jedan kamion i uzmu uzorke, prosledili su ih u Veterinarski institut RS "Dr Vaso Butozan" u Banjaluci. Međutim, zvanično nisu potvrđene sumnje da se radi o kancerogenim materijama, jer se republička veterinarska inspekcija proglasila nenadležnom za vođenje postupka. Vruću temu očigledno su prepustili gradskoj inspekciji, ali je to i za njih bio ipak prevelik zalogaj da bi se upustili u slučaj.

Takav epilog može se očekivati i u ovom poslednjem slučaju. U OJT o ovome nemaju saznanja, jer zasada nije bilo prijava, da bi procenili da te aktivnosti imaju obeležja krivičnog dela.


Protesti građana na dobojskom području

NERASVETLjENO

JEDINE zvanične informacije u ranijem slučaju da se životinjski otpad i kože iz Visokog lageruju na lokalnoj deponiji u Doboju bile su da preduzeće "King" iz Visokog ima ugovor sa lokalnim dobojskim preduzećem o prevozu otpada iz tog dela Federacije BiH. Pod kojim uslovima i šta se zapravo dovozilo u Doboj, nikada nije rasvetljeno.


REGIONALNA DEPONIJA

GOTOVO decenija je prošla u bezuspešnom iznalaženju modela po kojem bi profunkcionisala planirana regionalna deponija na području Doboja, za 11 lokalnih zajednica iz oba entiteta. Za to vreme potrošeni su milioni maraka EU i Švajcarske za podizanje javne svesti, pa su u okviru kampanje na lokalnim stanicama emitovani spotovi, koji su ukazivali na značaj formiranja centralne deponije, deljeni plakati i leci.