OVIH dana, porodica Ninić iz sela Vitasovci kod Novog Grada, obilazi svoj rasadnik starih sorti voća, koji je tokom poslednjih poplava, umalo, u potpunosti stradao. Naime, ova porodica je u strahu da će se ponoviti scenario iz 2014. godine kada im je rasadnik u potpunosti uništila nabujala Sana, odlučila da izvede nemoguće - nadmudri prirodu i preseli novi rasadnik, zasađen u aprilu ove godine, na sigurno mesto.

PROČITAJTE JOŠ - Gradi se regionalni put Vraca-Trebević

I tako su Ninići izveli, do tada neviđenu akciju selidbe oko 3.000 kalemljenih sadnica starih sorti voća. Ovu zahtevnu akciju danima je, uz pomoć porodice i prijatelja, planirao Petar Ninić, agronom po struci. Dok je voda nadirala, desetak ljudi za deset časova, preselilo je kompletan rasadnik. Kako kažu, proradio je inat.

- Mi smo biljke nežno izvadili iz zemlje, a voda nam je bila iza leđa. Smestili smo ih u privremeni trap, gde su bile u posebnom režimu ishrane i zaštite petnaestak dana, sve dok se Sana nije povukla. Znači, sadnice su privremeno bile prebačene na suvo, smeštene u traktorske prikolice, gajbe i sušnicu za meso, gde su danima tretirane specifičnim đubrivima. A kada se voda povukla, zemlja je ponovo obrađena i sadnice su vraćene na staro mesto - objašnjava Petar pojedinosti akcije preseljenja rasadnika.

Nakon akcije vraćanja sadnica u rasadnik, Ninići svakodnevno nadziru njihov razvoj.


Sadnice autohtonog voća

DELI SAVETE RATARIMA

ZAHVALjUJUĆI svom iskustvu, Petar Ninić, uz podršku porodice, pokrenuo je i vlastiti blog AgroManager, u okviru kojeg sa drugim poljoprivrednicima deli svoja iskustva. Kaže da je izvesno da će ova godina, koliko god da je bila teška, najverovatnije doneti najveću dosadašnju zaradu. Veruje da je "svako zlo, za neko dobro", pa su zahvaljujući toj neobičnoj akciji, mnogi čuli za njihov rasadnik starih i otpornih sorti voća u Vitasovcima kod Novog Grada, što, kako kažu i nije tako loše.