Doboj: Meštani strahuju od heksana

Lj. ĐURIĆ

29. 10. 2018. u 09:54

Добој: Мештани страхују од хексана

“Bioil” pust posle napuštanja direktora i menadžmenta

Turski investitori preko noći napustili uljaru “Bioil” u kotorskom kod Doboja. U fabričkom krugu opasna tečnost koja može da iscuri i eksplodira

NENAJAVLjENO povlačenje turskog investitora i napuštanje Fabrike rafiniranog ulja “Bioil” u Kotorskom kod Doboja donelo je glavobolje ne samo za 60 zaposlenih, koji su nenadano ostali bez posla, već i žiteljima, koji strahuju za bezbednost.

- Teško je i danju utvrditi ima li koga u krugu fabrike, jer je kapija stalno zaključana. Bivši radnici su nas obevestili da je unutra ostalo 20 tona heksana, koji bi u slučaju da iscuri i zapali se, sve spržio - uznemiren je Stevica Rodić, predstavnik meštana srpskog dela Kotorskog u kojem je fabrika smeštena.

Pročitajte još: Tursko ulje na čekanju

Reč je o delu nekadašnjeg kompleksa “Krivajine” Fabrike nameštaja “Enterijer”, koju je kupila firma iz FBiH DMDE iz Brijesnice Velike, u opštini Doboj Istok. Ona je deo pogona iznajmila turskoj firmi ILLA, koja je osnovala i registrovala firmu “Bioil”. Probna proizvodnja ulja od suncokreta započela je krajem 2016. i upošljavala je 60 radnika.

- Radili smo do 25. juna ove godine, kada je rukovodstvo iznenada nestalo i nismo primili majsku platu, a par meseci ranije nisu nam uplaćivani doprinosi - kaže bivši radnik Goran Jović.

Prema informacijama “Novosti”, banka Zirat iz Sarajeva sada je formalni vlasnik, jer su blokirali imovinu kotorske fabrike zbog hipoteke na kredit, koji dužnik nije izmirivao.

Nakon prijava meštana i strahovanja da ne odlete u vazduh, zbog opasnog heksana reagovao je nadležni inspektorat RS, koji je poslao stručnjake na teren.

- Nemamo povratnu informaciju od republičkog inspektora, a od našeg smo dobili uveravanja da zasad ne preti opasnost po živote i zagađenje sredine - ističe načelnik PU Doboj Dmitar Vračar.

OBAVEŠTENI I VATROGASCI

U SLUČAJ je uključeno i Okružno javno tužilaštvo Doboj, a da nije reč o bezazlenoj pretnji, pokazuju i informacije “Novosti” da su zastupnici sarajevske banke obavestili i vatrogasnu jedinicu da se u fabrici kojom sada oni gazduju, nalaze opasne materije, koje mogu izazvati i požar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije