Milorad Dodik: Kusta će mi biti savetnik

Srđan Mišljenović

16. 10. 2018. u 09:00

PredsedniK RS i novi srpski član predsedništva BiH: Ako ne bude zastave RS u Sarajevu, sednice ćemo održavati putem linka

Милорад Додик: Куста ће ми бити саветник

Foto V. Tripić

IDEM u Sarajevo s jasnom politikom, Republika Srpska pre svega i iznad svega. Neću dozvoliti nikakvo ponašanje koje ide protiv toga. Moja politika će biti legitimna. Poštovanja slova Ustava. Za sve što budem radio i odlučivao, pogledaću prvo Ustav. Kao član Predsedništva BiH, izabran sam samo od strane Srba i osećam ogromnu odgovornost da se borim za njihove interese, ma gde oni bili. Moja politika će biti politika saradnje - kaže, u intervjuu za "Novosti", Milorad Dodik, predsednik RS i izabrani srpski član Predsedništva BiH.

* Koji će biti vaši prvi potezi u Predsedništvu BiH?

- Prvo je izmena Poslovnika Predsedništva. Zastava Republike Srpske mora biti u zgradi Predsedništva. Moj bazični kabinet, kao srpskog člana Predsedništva, biće u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru RS. Tu ću obavljati svoje dužnosti. Kada budu sastanci u Predsedništvu BiH, videćemo. Ako ne bude zastava Republike Srpske u Predsedništvu, sednice ćemo održavati putem linka!

* Hoćete li ojačati savetnički tim, imate li planove u tom smeru?

- Imam planove. Prvo što ću uraditi jeste da ću imenovati Emira Kusturicu za savetnika!

* Očekujete li "probleme" u Predsedništvu sa druga dva člana, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem?

- Već smo videli da je Komšić iz mržnje prema Srbima i Srbiji izašao sa pričom o Kosovu kao nezavisnom državom. To nije stav zvanične politike BiH, a pogotovo neće biti buduće. Predsedništvo BiH nije do sada, a bogami neće ni u budućnosti, doneti odluku o priznavanju Kosova. Komšićeva poruka je upućena i meni. On pokušava da drži lekcije Vučiću i meni. To su samo političke frustracije koje pokušava da izražava u političkim stavovima.

* Zbog vaših korektnih odnosa sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, u javnosti se čuje da bi mogli da budete i glas hrvatskog naroda u Predsedništvu BiH?

- Ne želim da mi se pridaje ta etiketa ni u kakvom pogledu. Ali mora se znati da ja nisam onaj koji će raditi na štetu hrvatskog i bošnjačkog naroda. Znam koja je politička platforma i Džaferovića i Komšića. U suštini to je ista protivustavna priča. U svemu što se radi u BiH moraju da budu vidljiva dva entiteta i tri naroda, i tu se priča završava ako hoćemo da radimo kako treba.* Već spremate predlog prema Evropskoj uniji?

- Predložiću ostalim članovima Predsedništva da donesemo odluku kojom bismo zatražili od Evropske unije da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj. Kandidatski status bi umnogome stabilizovao stanje. Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude deo EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucena.

* Očekujete li pritisak druga dva člana Predsedništva po pitanju članstva BiH u NATO?

- Nema ništa od NATO. Neka vrsta saradnje preko Partnerstava za mir može, a vežbe sa bojevom municijom, to neću dozvoliti. Narod Srpske se opredelio za vojnu neutralnost, i to poštujem. Svi potezi koji idu prema članstvu u NATO neće imati od mene podršku.

* Da li je realno za vreme vašeg mandata u Predsedništvu BiH očekivati zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika?

- Krajnje vreme je da vidimo leđa OHR. Mnogo je subjekata saglasno s odlaskom. Verujem i da će nova američka administracija biti za to. Pet strana je potpisalo Aneks 10 Dejtonskog sporazuma o dolasku OHR. To su RS, FBiH, BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska. Tražiću od ovih faktora da postignemo konsenzus i ukidanje Aneksa 10, odnosno isključivanje visokog predstavnika. Pokušaću na međunarodnom planu da obezbedim podršku da se udalji OHR. Ako neće Komšić i Džaferović - oni su za nastavak protektorata.

"NOVOSTI" NA PRAVOM KURSU VELIKE i srdačne čestitke za 65. rođendan "Novosti". To je redak jubilej na Balkanu. Bili ste i ostali najznačajniji informator srpskog naroda. Imali ste najbrže informacije i pokazali ste se kao voljen medij i medij koji se rado čita. Održali ste se i u turbulentnim vremenima i ostali na pravom kursu. Čestitke svim zaposlenim i rukovodstvu Kompanije "Novosti"!

* Veliki pritisak stranaca je bio na vama i Srpskoj u proteklom periodu. Kakva su očekivanja nakon izbora?

- Stranci rade svašta u BiH, posebno američka ambasadorka Morin Kormak. U potpunosti je devalvirala jednu takvu instituciju u BiH svojim potezima. Bila je najlošije personalno rešenje koje SAD mogla poslati u BiH. Usložila je odnose i mešala se i u izbore, a nastavila da to radi i posle izbora.

* Hoćete li se sastajati i sa Britancima i Amerikancima?

- Što se tiče Britanaca, nije nikakav problem da se sastajemo, ali što se tiče Kormakove, ne vidim razlog da se sastajemo.

* Imate odlične odnose sa Rusijom i predsednikom Putinom. Hoće li ovo biti problem u Predsedništvu BiH?

- Ma kakav problem. Samo oni koji nisu samouvereni mogu da sumnjaju u moje dobre odnose sa Rusijom.

* Stigle su vam brojne čestitke nakon izborne pobede. Šta vam je rekao Aleksandar Vučić?

- Poručio mi je da gradimo još bolje odnose Republike Srpske i Srbije, i Srbije i BiH. Radujem se tome da BiH i Srbija grade bolje odnose. BiH nije Sarajevo i to svima mora biti jasno. Isto tako BiH nije jedan član Predsedništva.

* SNSD i vladajući savez ostvarili su ubedljivu pobedu na izborima...

- Zadovoljan sam kako je glasala cela Republika Srpska. Pobedili smo i u Banjaluci u veoma teškim okolnostima. Iako se pravi neka slika da nismo dobili Banjaluku, samo im poručujemo da smo dobili 39 odsto za Parlament BiH. Hvala Banjaluci, hvala Trebinju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu i svim ljudima koji su glasali sa SNSD. Radićemo tako da svi građani u Srpskoj bolje žive. Sasvim je logično da ćemo mi dati mandatara za sastav Vlade, jer su to jasno i pokazali rezultati izbora.

* Da li će se u zajedničkim institucijma formirati srpski patriotski blok, kako ste najavljivali?

- U Sarajevu nam treba jedan jasan i kompaktan blok u koji zastupa srpske nasionalne i političke interesa Republike Srpske. Potrebno je jedinstvo. Živeti u zemlji gde je na sceni antiustavni sistem nametnut od visokog predstavnika i stranih mešetara je poražavajuća priča. Zastupam patriotsku srpsku nacionalnu poziciju. Sva prava koja imamo po ustavu biće upotrebljena i neću oklevati da ta prava koristim. Očekujem podršku srpskih predstavnika u zajedničkim institucijam.

* Očekujete li brzo formiranje vlasti na nivou BiH i Saveta ministara?

- Sačekaćemo zvanične rezultate izbora, pa ćemo da vidimo. Ipak, Savet ministara BiH je pomoćni organ Predsedništva BiH kao izvršnog tela. Moramo redefinisati poziciju Saveta ministara BiH. Svi moraju znati da ću mnoge stvari otvoriti u Predsedništvu BiH i oko rada Saveta ministra BiH.

* Na pomolu je i saradnja vlasti na čelu sa SNSD sa delom opozicionog SDS koja želi saradnju sa institucijama RS?

- Pozvao sam na kafu lidere opozicije da vidimo kako dalje da radimo, ali su odbili. To je njihov problem. Nije netačno da često govorim da je u SDS zadržan deo ljudi sa izrazito patriotskim pristupom i bez oklevanja ga iskazuje. Problem je SDS što već deset godina rukovodstvo vodi podaničku politiku. Oni su izgubili državotvornost na nivou RS zahvaljujući Mladenu Bosiću i Vukoti Govedarici, i uputili se prema izgradnji državnosti BiH, što je antidejtonski čin. Išli su protiv interesa Srba i Srpske. Srbi nemaju šanse da prežive na ovim prostorima ako se BiH centralizuje i Srbi budu svedeni na političku marginu.

* Uz pesmu ste proslavili pobedu na izborima?

- Glas mi je počeo da štreca pri kraju izborne kampanje (smeh). Vidim da imaju neki koji nas napadaju što smo pevali i slavili. Šta smo trebali, da plačemo i valjamo se po podu zato što smo pobedili! Tek sada krećemo u slavlje izbornih rezultata. Svaki naš opštinski odbor gde smo dobili imaće proslavu. Pobede nižem na izborima i nikada mi neće dosaditi!

* Koliko vam je bitna podrška porodice, pogotovo u izbornoj godini?

- Mnogo mi znači. U vremenu izbora, naravno da su navijali za mene. Nažalost, moja porodica je bila snažno napadana i plasirane su laži oko moga sina u kampanji. Sada nakon izbora niko to ne spominje. Te laži samo govore o frustracijama pojedinaca i na šta su spremni. Pobedili smo opoziciju ali i medije koje plasiraju laži.


STIŽE ŠESTO UNUČE

IMATE li vremena za unuke?

- Imam petoro unučadi i čekam šesto u narednih mesec dana. Evo desetak dana nisam bio u prilici da se družimo, ali sad će biti više vremena!

Pratite li košarku i nastupe Igokee?

- Košarka je moja velika ljubav. Izgubili smo od Mege za pola koša. Dok sam bio u Sočiju, pratio sam kako igramo. Drago mi je zbog pobede nad Cibonom u Zagrebu. Imamo dobar tim i igraćemo značajnu ulogu u ABA ligi. Jedan smo od najastabilnijih klubova u Evropi.

Foto B. Ždrinja

SLATKA POBEDA PROTIV CRNE GORE

* BILI ste na trci Formule 1 u Sočiju. Kakvi su utisci?

- Bio je to moj prvi susret sa Formulom 1 uživo. Svetska aktrakcija. Veliko prisustvo medija. Fin događaj koji ću pamtiti.

* Kao član Predsedništav BiH, za koga ćete sada navijati?

- Navijam za Srbiju u svim sportovima. Tu nema promene i neće je biti nikada! Volim što je Srbija pobedila Crnu Goru u fudbalu u Podgorici i volim što je Zvezda pobedila Budućnost!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Mića Iz Kafića

16.10.2018. 09:15

Odličan izbor savetnika.Emir je fantastičan čovek.Njegov karakter,briljantan um i integritet čine ovog čovek jedinstvenim.Puno sreće.!

Čika Velja

16.10.2018. 10:45

Mile ide sve po Ustavu,Dejtonu...a to je za Bosnjake odavno mrtvo slovo na papiru!

vojneta

16.10.2018. 10:49

"Jedan smo od najastabilnijih klubova u Evropi.", vjerovatno misli na Župu laktašku , kad kaže Evropa

Predrag

16.10.2018. 11:35

Cak i da jesu kolege iz KGBa pa sta?Pravi su Srbi,kakvih je malo danas,i to je dovoljno

Um i razum

16.10.2018. 12:16

Neka vihori zastava RS‘e u kabinetu! Al samo u istocnom,gdje je fakticki Privatna prostorija! Ustav ti Dodo nece dati tu takozvanu zastavu u presjedništvu, kao i mnogi prije tebe koji su uzalud trazili uzaludne promjene! Budi dobar, il ces biti niko!

БОБАН

16.10.2018. 12:35

Е, моји драги Срби из Србије, немате ви појма о стању у Српској! Ви знате само оно што вам сервира Марић у Ћирилици, а велика већина тога су обичне баљезгарије, дебело плаћене, нашим, народним парама! Или неки дебело плаћени квази аналитичари, типа Лажанског, или Анђелковића...

vili

16.10.2018. 20:49

@LALA - Neću dozvoliti nikakvo ponašanje koje ide protiv toga. Moja politika će biti legitimna. Poštovanja slova Ustava. Za sve što budem radio i odlučivao, pogledaću prvo Ustav. Kao član Predsedništva BiH, izabran sam samo od strane Srba i osećam ogromnu odgovornost da se borim za njihove interese, ma gde oni bili

pablo

17.10.2018. 02:24

Moj Mile nisi ni poceo da radis, a vec najavljujes da ces glavom kroz zid. Nisi za to izabran da budes kontras u svemu