Otkrivena tajna najstarijeg hrama na svetu: Evo šta krije Gobekli Tepe

NovostiOnline

četvrtak, 14. 05. 2020. u 17:33

Откривена тајна најстаријег храма на свету: Ево шта крије Гобекли Тепе

Foto Twitter @GoTurkey

Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu i izraelske Uprave za antiku otkrili su da je najstarije svetilište Gobekli Tepe u Turskoj u početku bilo zamišljeno kao džinovska građevina
Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu i izraelske Uprave za antiku otkrili su da je najstarije svetilište Gobekli Tepe u Turskoj u početku bilo zamišljeno kao džinovska građevina. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Kembridž arkeolodžikal džurnal“.


Stručnjaci su izvršili arhitektonsku analizu celokupne geometrije kompleksa koji uključuje nekoliko desetina megalitskih građevina kružnog oblika. Ispostavilo se da je trebalo da tri građevine prečnika do 20 metara čine jedan veliki objekat. To negira popularnu pretpostavku da su metode građevinskog planiranja nastale nakon izgradnje Gobekli Tepe. Svetilište je nastalo pre 11.000-11.500 godina.


Istraživači su pretpostavljali da su megalit podigli lovci-sakupljači, jer je za rane farmere, koji su živeli pre 10.500 godina, karakteristična drugačija gradnja.


Otkriće naučnika ukazuje na to da je pre 11.000 godina došlo do značajnih kulturnih promena. Osnovne metode građevinskog planiranja primenjivane su u Levantu (istorijska oblast istočno od Sredozemnog mora) u periodu ranog neolita (9.500 godina pre naše ere). Međutim, sada je izvesno da su te metode bile i ranije poznate i omogućile su prelazak na pravougaonu arhitekturu, karakterističnu za zemljoradničke zajednice.


Gobekli Tepe je arheološki lokalitet neolitskog svetilišta na brdu u jugoistočnoj Anadoliji, Turska.
rs.sputniknews.com