Izlečenje od virusa doživljavam kao dar, dobrotu i milost: Goran Bilić (54) posle borbe sa kovidom, prvi je donor krvne plazme u Vojvodini

Jovanka SIMIĆ

10. 05. 2020. u 16:00

Излечење од вируса доживљавам као дар, доброту и милост: Горан Билић (54) после борбе са ковидом, први је донор крвне плазме у Војводини
Smatram da je zadatak svih nas izlečenih da tu dobrotu prosledimo dalje - priča komercijalista iz Sremskih Karlovaca
POČETAK marta kao i početak maja, sudbinski je obeležio prvu polovinu ove godine u životu komercijaliste iz Sremskih Karlovaca Gorana Bilića (54) i njegove porodice.

Prve simptome virusa korona osetio je početkom marta. Posle duže izolacije konstatovano mu je izlečenje, a već 1. maja prvi je u pokrajinskom Zavodu za transfuziju krvi u Novom Sadu stao u red da donira krvnu plazmu kako bi pomogao izlečenje nekog od obolelih. Nije se uopšte dvoumio.

- Izlečenje svoje i moje porodice od virusa koji je iznenada pokosio gotovo celu planetu doživljavam kao dar, dobrotu i milost Svevišnjeg ili, ako hoćete, sudbine. Smatram da je zadatak svih nas izlečenih da tu dobrotu prosledimo dalje. I tek posle tih dvadesetak minuta koliko sam bio priključen na automatizovani ćelijski separator tokom doniranja krvne plazme, osetio sam potpuni mir i unutrašnje zadovoljstvo - kaže Bilić za "Novosti", i otkriva da se i njegova supruga Anica, za koju se kasnije ispostavilo da takođe ima antitela, prijavila na listu donora. Čeka ovih dana poziv iz Zavoda za transfuziju.

Oko 10. marta Bilić je osetio povišenu temperaturu - 37,5, koja je posle dva dana nestala. U Domu zdravlja testirali su ga na sve vrste gripa, a rezultati su bili negativni. Lekari su ipak posumnjali na kovid 19 i preporučili mu strogu kućnu izolaciju.

U porodičnom karantinu sa suprugom i dvoje dece proveo je ukupno 28 dana. Dva testa zaredom pokazala su da je negativan. Izlečen.

- Sve vreme smo bili pod budnom pažnjom Instituta za javno zdravlje u Novom Sadu. Doktorka Tanja Pustahija bukvalno nas je svakodnevno zvala da proveri naše zdravstveno stanje i beskrajno smo joj zahvalni, kao i doc. dr Jasmini Grujić, koordinatorki projekta za doniranje plazme - kaže na kraju Bilić, uz poziv svim izlečenima od virusa korona da doniraju krvnu plazmu, da se podvrgnu plazmaferezi i pomognu izlečenje drugih ljudi.

NA IVICI PSIHIČKOG SLOMA

SASVIM iskreno, Bilić priznaje da je korona manje fizički, a mnogo više na psihičkom planu naudila njemu i njegovim bližnjima. Činjenica da je zaražen virusom o kojem nauka vrlo malo zna, zatim strah da ne zarazi porodicu i stare roditelje, kao i naglo distanciranje meštana dovode čoveka bezmalo do psihičkog sloma.

- Kada se tome doda i poplava različitih informacija o koroni u medijima, to vas baci u strašnu psihičku nestabilnost, koju sam ja prevazišao uz podršku lekara - veli Bilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije