Lekovi iz manastirske apoteke: Sestrinstvo u Žapskom spravlja čuvene meleme

J. STOJKOVIĆ

četvrtak, 23. 04. 2020. u 17:00

Лекови из манастирске апотеке: Сестринство у Жапском справља чувене мелеме
Sestrinstvo Manastira Svetog Stefana u Žapskom čuveno po spremanju biljnih i preparata od pčelinjih proizvoda. Biljke beru u planinama, daleko od prometnih puteva i bilo kakvih izvora zagađenja

MONAHINjE Manastira Svetog Stefana u selu Žapsko nadomak Vranja, posvećene i omiljene među vernicima i narodom Pčinjskog okruga, već sedam godina spravljaju nadaleko čuvene meleme, tinkture, kreme i sirće. Sve što postoji u njihovoj apoteci priprema se od biljaka ubranih u planinskim predelima oko manastira, na mestima udaljenim od prometnih puteva i bilo kakvih izvora zagađenja.


U prelepom manastirskom kompleksu uređena je apoteka, gde posetioci mogu kupiti preparate. Trenutna situacija učinila je da postane popularnija prodaja putem interneta, mada su monahinje i ranije slale preparate širom Srbije.


Biljke, svaka od njih, beru se baš kad treba - kada je njihovo lekovito dejstvo najizraženije, a preparati se pripremaju u, za to isključivo namenjenim, manastirskim prostorijama.


- U svakoj fazi pripreme vodi se računa o higijeni i kvalitetu rada, kako bismo savesno mogle da stojimo iza onoga što nudimo - kazala nam je jedna od monahinja.


- Celokupan proces proizvodnje, berba i sušenje bilja, obrada, priprema, pakovanje i etiketiranje obavljamo ručno. Svi sastojci, boja i miris koji ulaze u sastav naših preparata isključivo su prirodnog porekla. Osim toga, sve što se radi u manastiru, radi se sa mnogo ljubavi, posvećenosti i žrtve.


Kada smo stupile u kontakt sa sestrinstvom Manastira Nere u Rumuniji, čija je osnovna delatnost pripremanje prirodnih preparata, i same smo se više zainteresovale za fitoterapiju - priča nam monahinja. - Dobrotom i nesebičnom pomoću sestrinstva iz Nere, koje su nam sa mnogo strpljenja i razumevanja za naše nevešte, početničke korake, prenosile svoje višegodišnje iskustvo, postavile smo temelj naše apoteke.


Sestre kažu da su uporedo sa tim, tokom 2014. i 2015. godine, dodatno usavršavale teoretsko i praktično znanje iz fitoterapije preko naših poznatih travara, ali i korišćenjem sve dostupne stručne literature. Tada se počelo sa izradom i drugih proizvoda od voska, propolisa i lekovitog bilja.


KVALITET KONTROLIŠE "BATUT"


BILjNA apoteka Manastira Svetog Stefana radi od 2013. Tada su proizvele prve litre sirćeta od domaćih, neprskanih jabuka, kao i kapi od propolisa sakupljenog iz manastirskih košnica. Kontrola kvaliteta svih proizvoda obavlja se u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu.