Južna i istočna Srbija u malom, to su večeras hala Čair i obližnji hotel „Centroturist“ u kojima su smešteni 304 pozitivnih na virus korona. U pitanju su pacijenti bez simtoma ili sa lakšom kliničkom slikom. Ima ih iz svih profesija, od medicinski radnika do predsednika sudova, policajaca, vojnika, radnika, studenata...svi dele istu sudbinu i čekaju da se vrate kućama.

- Moj pogled na svet već nedelju dana je zatvoren prozor i to kad stignem na red. Vidim napolju sunce, budi se život a ja zatvorena. Vrati me u realnost pogled na vojku koja čuva Čair i znam da smo ovde da bi svima bilo bolje. Jedino što me teši je da su svi moji dobro i da nikog nisam zarazila jer sam se na vreme izolovala, reči su Nišlijke koja je među prvima primljena u privremenu bolnicu na Čairu. Nema nikakve simptome ali kući će moĆi tek kada joj i drug test bude negativan. Zarazila se od kontakta na poslu.

- Iskreno ovde nije loše. Danas smo za ručak imali boraniju a za večeru ribu i povrće. Malo se čeka red za obedovanje jer je sala za ručavanje mala ali nešto i nismo pri apetitu. Ne žali se ni pušači jer i nemaju potrebu za cigaretom, korona ubija čulo ukusa i mirisa. Ustvari, sve dok je ovako dobar interent neće biti problema, šali se naša sagovornica koja kaže da toaleta ima dovoljno ali ne i kupatila.


-  Snalazim se. Kupam se noću kad je manja gužva. Generalno je higijena dobra ali nas je puno pa se brzo zaprlja, kaže ona i ističe da su lekari i sestre ljubazni i da to svima puno znači.

Ne mogu da kažem da nisam uplašena. Osluškujem svoje telo i strepim da li će javiti neki simptom, a svi ih već znamo napamet, otkriva nam i da vreme prekraćuju tako što uglavnom gledaju TV a imaju i malu biblioteku, stolove za stoni tenis, tako da svako može sebi pronaći nešto da zaokupi misli.- Ne znam kako je u drugim bolnicama ali ovde nema piva niti je dozvoljeno. Porodica može da donese sokove ili čajeve jer ovde dobijamo samo vodu. Jedino što će sad policijski čas tako da do ponedeljka ne možemo da računamo na to...