Meštani Radojeva JEDINI u Banatu mogu da piju ČESMOVAČU, ali ona NE dolazi iz Srbije

B. Grujić

18. 01. 2020. u 20:00

Мештани Радојева ЈЕДИНИ у Банату могу да пију ЧЕСМОВАЧУ, али она НЕ долази из Србије

Dragan Radin pije vodu sa Karpata

Stanovnici pograničnog sela u opštini Nova Crnja nemaju problem koji imaju ostali stanovnici Banata

ŽITELjI Radojeva, kod Nove Crnje, jedini u Banatu mogu da piju česmovaču, ali izvor te vode, nažalost, nije na teritoriji Srbije, već u susednoj Rumuniji!

Pročitajte još: Privukla ih švapska kuća, a Nemce mlin i Drakulin duh: Zašto je Amerikancima Bačka egzotična?

Iskoristili su cevovod kojim je 1967. sa jednog od karpatskih slivova, u njihovo selo dovedena zdrava, pitka voda, kao i bunare koji su kopani od 1980. do 1985. godine. Uz to su nedavno iskopali još jedan, i obezbedili vodosnabdevanje za seoska domaćinstva, a po svemu sudeći i za sva ostala sela u opštini Nova Crnja, kao i za Srpsku Crnju.

Sada u selu udaljenom desetak kilometara od srpsko-rumunske granice, koje broji 800 duša i oko 450 domaćinstava, svi meštani piju hemijski potpuno ispravnu i vrlo pitku, karpatsku vodu. Njen kvalitet, po rečima Nevenke Becin, sekretara Mesne zajednice Radojevo, dvonedeljno proveravaju stručnjaci Zavoda za higijenu i zdravlje u Zrenjaninu.

Pročitajte još: Koliko vode treba da pijete na svoju težinu i ostale tajne zdravlja: Subotičani dva sata netremice slušali predavanje PUTINOVOG lekara

- Zahvaljujući žiteljima Radojeva planiramo da iskoristimo ovaj potencijal i vodu sa Karpata za vodosnabdevanje cele naše lokalne samouprave - kaže, za "Novosti", Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja. - Novoizgrađeni bunar je spreman da se voda cevovodom dovede najpre do Srpske Crnje, a potom i do svih ostalih sela u našoj opštini.

Pijenje vode iz česme, meštani Radojeva rado "demonstriraju". O tome, kako kažu, meštani drugih sela u Banatu mogu samo da sanjaju.

Rezervoari spremni da prime vodu

- Sećam se da sam još kao gimnazijalac, iz sela u internat u Zrenjaninu, redovno, ponedeljkom, nosio vodu - priča nam Dragan Radin. - Svi moji drugari bili su oduševljeni kako je dobra za piće, mada je tada još u gradu na obalama Begeja voda iz česme bila za piće.

Njegovu priču potvrđuje poljoprivrednik i imenjak, Dragan Stefanov, iz Zrenjanina, koji poslednjih desetak godina živi u kući pokojnih roditelja svoje supruge.

- Došao sam u Radojevo, obrađujem zemlju, a supruga i deca su u Zrenjaninu preko zime, a leti smo svi ovde - govori nam Stefanov.

- Uvek kad dođu oni pune balone i nose vodu u grad. A, i mi ovde i oni u Zrenjaninu koristimo je za pripremanje hrane, kuvanje kafe i, naravno, banatske žute supe. Ukus je fenomenalan.

Vladimir Brakus

KAPITALNA INVESTICIJA

ZA projekte kapitalnih investicija maksimalno smo podržani od Pokrajinske vlade - kaže Vladimir Brakus. - To je posebno dobra vest jer bez te novčane podrške, sami ne bismo mogli da finansiramo izgradnju cevovoda. Plan ćemo sada realizovati i pitku vodu iz Radojeva potisnim pumpama sprovesti i do ostalih naseljenih mesta naše opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije