Privukla ih švapska kuća, a Nemce mlin i Drakulin duh: Zašto je Amerikancima Bačka egzotična?

Z. RAJIĆ

11. 01. 2020. u 15:02

Привукла их швапска кућа, а Немце млин и Дракулин дух: Зашто је Американцима Бачка егзотична?

Domaća hrana privlači goste u Ruski Krstur Foto Z. R.

Turisti iz SAD i afričkih zemalja pohrlili u Kulsku opštinu u potrazi za neistraženim destinacijama

KULA je gotovo preko noći postala atraktivna za turiste, koji su u bačku ravnicu pohrlili u potrazi za neistraženim destinacijama. To je podstaklo lokalnu samoupravu da se ozbiljnije pozabavi razvojem turizma, u očekivanju da ova privredna grana počne da donosi prihode kao nekad industrija, po kojoj je kulska opština bila nadaleko poznata, a sad su u njoj zatvorene skoro sve bivše velike fabrike.

Nedavno su u Crvenki, koja je zadržala epitet "slatkog" sela, jer su u njoj opstale keksara "Jafa" i Šećerana, boravili Amerikanci i Afrikanci, smešteni u staroj švapskoj kući, pretvorenoj u etno-kutak. Vladimir Stanković, direktor Turističke organizacije opštine Kula (TOOK), kaže da su gosti bili oduševljeni, jer je to za njih bila egzotična destinacija.

- Iznenadila nas je i euforija studenata iz Nemačke, koji su se sjajno proveli na "Dadinom salašu", vlasnice Dragice Kaluđerski, koje se nalazi između Crvenke i Sivca. Za njih je bio poseban doživljaj da vide kako na imanju slobodno šetaju ćurke, kokoške, guske, patke... U Mali Stapar, zaselak pored Sivca, bili su privučeni mitom o grofu Drakuli, jer su grede za ovdašnji stari mlin donete iz Transilvanije. U potkrovlje objekta peli su se u "strahu od duhova" - opisuje Stanković.

Pročitajte još - AMERIKANAC PREŠAO U PRAVOSLAVLjE I ZAVOLEO SRBIJU: Džon hoće na Vidovdan da dođe na Gazimestan

Mladi Novosađani, koji su putovali po celom svetu, otkrili su da i u kulskoj opštini ima "lepih čuda". Isto tako i turisti iz beogradskog udruženja "Izletnik", koji su posetili Mali Stapar na razmeđi Velikog i Malog bačkog kanala, stare vinske podrume u podnožju Telečke kose u Crvenki i Ruski Krstur, selo čuvenih paprikara i zanatlija i sedište grkokatoličkog egzarhata u našoj zemlji.

Stari mlin u Kuli sa građom iz Transilvanije

Česti gosti u ovoj sredini su i Slovenci. Njih dovodi Leposava Lepa Janković, vlasnica turističke agencije "Leja turizam" iz Celja, inače rođena Crvenčanka. U njenom domu u zavičaju, preuređenom u etno-kuću, boravili su pomenuti Amerikanci i Afrikanci. Turisti iz "dežele" su oduševljeni sporim životnim ritmom u Bačkoj i lepotom crvenačkog izletišta Potok.

Leposava Janković svoj dom pretvorila u etno-kuću


Potok, švapski vinski podrumi i Mali Stapar su tri najveće uzdanice opštinskih turističkih planova.

Švapski vinski podrumi

Podrumi su autentični ambijent Crvenke, koju su 1785. godine osnovali podunavski Nemci, a Mali Stapar je dragulj vodoprivredne baštine, sa starim mlinom sa turbinama na kanalskoj prevodnici, jedinim na mirnim vodama u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije