JEDINSTVENA izložba "Istorijska uloga Kazneno-popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata - Zapečaćene sudbine", ovih dana izazvala je pažnju. Brojni posetioci su pristigli u Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici. Reč je o neobičnoj postavci sa autentičnim zatvorskim eksponatima iz 19. i 20. veka, jedinoj takvoj na Balkanu.

Ovaj svojevrstan muzej iza rešetaka, umetnički je rad scenografa Vladislave Munić Kanigton i ima četiri celine. Prvi deo posvećen je stradanju Srba od 1901. do 1918. godine, kada je zatvorom upravljala Austrougarska. Drugi se odnosi na period Kraljevine Jugoslavije, dok treći svedoči o stradanju Srba u leto 1942. godine, u doba vladavine zloglasne Nezavisne Države Hrvatske. To je, sudeći po utiscima posetilaca, najpotresniji deo postavke jer svedoči o najsurovijim metodama ubijanja nedužnih srpskih civila, koje je sprovodila NDH, poput bacanja ljudi u živi kreč.


PROČITAJTE JOŠ - Osuđenici čuvaju i dresiraju pse


Poslednji deo izložbe posvećen je poznatim političkim zatvorenicima, pre svega članovima Komunističke partije Jugoslavije, koji su tu robijali između dva svetska rata.

Osim autentičnih i originalnih fotografija i dokumenata, kao što su slike mučenja Srba u NDH, mogu se videti i bukagije koje su se nosile isključivo po odlukama suda, Harsova vešala, surovi točak za egzekucije lomljenjem kostiju. Strahote nekih davnašnjih načina mučenja ilustruju panjevi za odsecanje prstiju i glave...


Sećanje na dr Milana Kostića

U podrumu ispod hotela KPZ mogu se videti ne samo zatvorski eksponati iz prošlih vremena nego i oni koji svedoče o nekim od najtežih istorijskih perioda naše zemlje, kao i Mitrovačka kazniona u vihorima ratova, od osnivanja 1895. godine.


PROČITAJTE JOŠ - AMBASADOR NEMAČKE U POSETI KPZ SREMSKA MITROVICA: Obuke važne za resocijalizaciju osuđenika


- Ovo je istorijska postavka, koja na vrlo upečatljiv način svedoči o stradanjima nevinih žrtava: žena, dece i omladine, za vreme Austrougarske monarhije i zloglasne NDH - kaže Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. - Znamo da su zatvori riznica istorijske građe, a posebno drevni kakav je ovaj.Svedočanstva iz Drugog svetskog rata

Izložba će trajati do polovine februara, a uz pratnju kustosa može besplatno da se pogleda svakog dana od 9 do 14 časova.

DRAGOCENI ZAPISI

ŠIĐANIN Milan Kostić koji je za vreme austrougarske vladavine bio upravnik ovog zatvora, vodio je dnevnik i njegovi zapisi su korišćeni u ovoj izložbi. Iz njih se saznaje da su neke građane slali u logore, dok je većina ovde umirala od bolesti i gladi. Kapacitet zatvora je bio 1.000 ljudi, a oni su zatvarali i po pet-šest puta više zatvorenika.