ALARMANTNI PODACI METEOROLOGA: Najtopliji jul ikada, istopio se Grenland

V. N.

03. 08. 2019. u 11:02

Alarmantni i zabrinjavajući podaci Svetske meteorološke organizacije. Najvreliji mesec od 1880. godine, od kada se vrše merenja

АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ МЕТЕОРОЛОГА: Најтоплији јул икада, истопио се Гренланд

Od leda na Grenlandu ostali samo vodotokovi,AP foto

Naša planeta u julu je možda bila najtoplija u istoriji u odnosu na dosad zabeležene rekorde u tom mesecu, objavila je Svetska meteorološka organizacija, samo nedelju dana nakon što je evropski toplotni talas srušio sve dosadašnje temperaturne rekorde.

Podaci koji se temelje na prvih 29 dana u mesecu upućuju na to da će jul 2019. biti podjednako topao ili možda i topliji od prethodnog najtoplijeg jula, zabeleženog 2016. godine, ujedno najtoplijeg meseca dosad.

Tada su prosečne temperature na kopnu i na moru bile za 0,87 Celzijusovih stepeni više od proseka merenih tokom 20. veka. Prošlog meseca Svetska meteorološka organizacija izvestila je da je jun 2019. bio najtopliji mesec u istoriji, a 2019. bi mogla postati jedna od najtoplijih godina dosad, odnosno otkad se vodi evidencija 1880. godine.

- Nisu nam nepoznata vrlo vruća leta, no ovo nije leto naše mladosti. Ovo nije leto vaših dedova i baka - rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Samo ove godine zatekli su nas temperaturni rekordi koji su srušeni od Nju Delhija preko Enkoridža, Pariza, Santjaga, Adelaide do Arktičkog kruga, naveo je Guteres.

- Ako sada ne preduzmemo odgovarajuće mere kada su posredi klimatske promene, mislim da će se pokazati da su ovakve ekstremne vremenske prilike tek vrh ledenog brega - istakao je generalni sekretar UN.

Neuobičajeno visoke temperature poslednjih nedelja zahvatile su Belgiju, Nemačku, Luksemburg, Holandiju i Veliku Britaniju. U svima je postavljen novi neslavni nacionalni rekord kada je reč o visokim temperaturama.

- Jul je ponovno ispisao našu klimatsku istoriju, sa desetinama novih temperaturnih rekorda na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou - rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

Toplotni talas koji je pre nedelju dana srušio rekorde visokih temperatura u pet evropskih zemalja sada je nad Grenlandom i ubrzava topljenje ostrvske ledene ploče i uzrokuje velike gubitke leda na Arktiku.

Grenland, najveće ostrvo na svetu, jeste poluautonomna danska teritorija između Atlantskog i Arktičkog okeana, a 82 odsto njegove površine je prekriveno ledom.

Područje ledene ploče Grenlanda koje pokazuje naznake topljenja svakodnevno raste i dostiglo je rekordnih 56,5 odsto za ovu godinu u sredu, saopšteno je iz Danskog meteorološkog zavoda. Do topljenja je došlo zbog dolaska toplog vazduha iz Severne Afrike i Španije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije