TRI žene iz Srbije pripremaju se za transplantaciju materice. Ako sve bude po planu, zahvate će uraditi doktor Milan Milenković, sa Instituta "Karolinska" u Stokholmu. On je s timom kolega presadio matericu tridesetogodišnjoj ženi u Geteborgu, koja je sada u 20. nedelji trudnoće, i sa velikim izgledima da bude prva žena u svetu koja će roditi bebu sa matericom presađenom uz pomoć robota-hirurga.

Njoj je matericu donirala majka, a posle "pauze" nakon presađivanja organa, koja u ovakvim slučajevima mora da bude od šest do 12 meseci, biomedicinski potpomognuta oplodnja urađena je u Stokholmu. Zapravo su, kako za "Novosti" objašnjava dr Milenković, prvo uzete jajne ćelije, koje se potom zamrznu same, ili oplođene, i sve se to radi pre same transplantacije materice.

- Žena sa transplantiranom matericom ne može da zatrudni spontano, a dosad je u svetu iz presađenih materica rođeno 13 beba - kaže dr Milenković. - Jedna od njih je Lazar, dečak rođen iz materice koja je od jedne sestre presađena drugoj, jednojajčanoj bliznakinji 2017. godine u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Osam beba iz presađene materice rođeno je dosad u Švedskoj, dve u SAD, i po jedna u Brazilu, Indiji i Srbiji. Švedska je na putu da upiše novi "rekord" rođenjem prve bebe u svetu iz materice presađenje robotskom tehnikom.

Pročitajte još - POROĐAJ SRPKINjE KOJOJ JE PRESAĐENA MATERICA: Majka želi i drugo dete

- Primenom robota, ova operacija postaje mnogo komfornija za ženu, ali ne dobijamo i na vremenu, jer zahvat i sa robotom traje isto koliko i klasičan, 10 do 12 sati - objašnjava dr Milenković. - Rez je, međutim, kod klasičnog zahvata veliki, oko 20 centimetara, dok se, kad radimo robotski, zapravo laparoskopskom tehnikom, prave četiri reza veličine po centimetar i jedan od sedam do osam centimetara.

U svetu je do sada urađeno šest transplantacija materice pomoću robota, i zasad je postignuta samo jedna trudnoća iz tako presađenog organa.

- Transplantacija materice, klasičnom operacijom, ili robotskom tehnikom, složen je proces - kaže dr Milenković. - Ako danas odlučimo da transplantiramo matericu, sam zahvat uradićemo za godinu dana, jer traži ozbiljnu pripremu. Jednoj od žena iz Srbije, koje su sada u proceduri, matericu bi dala majka, dugoj sestra, ali treća još nema donora. Sa profesorom Miroslavom Đorđevićem iz "Tiršove" razgovarali smo o mogućnosti da osobe koje menjaju pol iz ženskog u muški, možda, budu donori. Ali, ima tu još puno etičkih i drugih dilema. Sama eksplantacija materice traje oko sat i po, a ako bi se organ uzimao od transrodne osobe, to bi trajalo 10 sati i pitanje je da li bi to trebalo raditi, i zašto bi se jedna trans

-osoba izlagala tako dugoj proceduri.

Doktor Milinković kaže da se još ne zna da li bi nove transplantacije materice mogle da budu urađene u "Tiršovoj", sa čijim lekarima je, uz stručnjake iz inostranstva, već sarađivao tokom prve i dosad jedine transplantaciji materice u Srbiji, ili u nekoj velikoj ginekološkoj klinici. Još mnogo detalja, kaže doktor, mora da se utanači, ali bi izvođenje ovakve transplantacije u Srbiji svakako bilo značajno iskustvo i za naše lekare, da vide jedan tako komplikovan zahvat, koji u svetu izvodi samo desetak hirurga.

GODINE PRESUDNE ZA TRUDNOĆU

MATERICA može da se presadi i posle 40. godine. Doktor Milan Milenković, koji će od sada po dve nedelje biti na matičnom Institutu "Karolinska", gde se dodeljuju Nobelove nagrade za medicinu, a dve u "Beoginu" u Beogradu, kaže da je važno da žene koje su rođene bez ovog organa znaju da bi najkasnije oko 30 godine morale da zamrznu jajne ćelije.

- To je, zapravo, "zamrzavanje mogućnosti" da jednog dana, posle transplantacije materice, ili ako se odluče za surogat majku, dobiju dete - kaže dr Milenković. - Za trudnoću su godine presudne. Žene mlađe od 35 godina, sa 15 jajnih ćelija iz jednog procesa stimulacije, imaju 80 odsto šanse da rode dete iz tri pokušaja vantelesne oplodnje, dok je kod žena starijih od 40 godina ta verovatnoća 40 odsto.