NEMA pravih reči koje bi mogle da opišu dirljivi trenutak kada je majka prvi put videla svoju bebu. Istovremeno, bio je to i momenat istinske sreće za ceo naš lekarsko-medicinski tim, jer je ovaj dečak prvi u svetu rođen zahvaljujući tome što je njegovoj majci transplantirana materica od sestre, jednojajčane bliznakinje. No, sada je najvažnije da su mama i dečak sasvim dobro. Očekujem da će iz bolnice izaći za nekoliko dana.

Ovo je u petak "Novostima" rekao profesor dr Renato Serakjoli, načelnik Odeljenja ginekologije i fiziopatologije za humanu reprodukciju Univerzitetske bolnice "Sant Orsola" u Bolonji. Upravo on je vođa tima lekara koji su u četvrtak porodili 38-godišnju ženu iz Srbije sa matericom presađenom marta prošle godine u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu.

- Porođaj je uspešno završen carskim rezom u 10 časova i 35 minuta, a na svet je došao zdrav dečak težak 2.970 grama - kaže dr Serakjoli. - Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, porodilja je sve vreme bila budna i svesna, i, naravno presrećna kada je ugledala svog prvenca. I naše zadovoljstvo je neizmerno, jer je dete rođeno samo 15 meseci posle transplantacije materice, a žena je ostala u drugom stanju zahvaljujući vantelesnoj oplodnji.

PROČITAJTE JOŠ - Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina

Porođaju su prisustvovali i profesor dr Miroslav Đorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i dr Milan Milenković iz Univerzitetske bolnice Karolinska u Stokholmu.

- Majka je već izrazila želju za još jednim detetom - rekao je dr Milenković za "Novosti". - Verujemo da će joj se želja ostvariti jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove vantelesne oplodnje. Svi smo još vrlo uzbuđeni, jer je reč o prvom takvom slučaju u svetu. Ovo je ujedno i poruka svim ženama koje žele da se ostvare kao majke, da postoje i ovakvi načini da im se želja konačno ispuni.

Presađivanje materice Foto Univerzitetska dečja klinika

Po rečima dr Milenkovića, koji je deo švedskog tima za transplantaciju od 2006. godine, do mogućnosti ovakve trudnoće i porođaja došlo se posle gotovo 20 godina naučnog rada. U svetu je, kako kaže, zahvaljujući transplantaciji materice 12 majki rodilo 12 beba - osam u Švedskoj, dve u Americi, jedna u Brazilu i dečak iz Srbije u Italiji.

- U svim prethodnim slučajevima donatori materice bile su majke, sestre, čak i svekrva porodilje - priča dr Milenković. - Naš dečak je prvi rođen posle presađivanja materice među sestrama jednojajčanim bliznakinjama. Zato nije postojala opasnost od odbacivanja materice, a pacijentkinja nije morala da uzima tešku imunosupresivnu terapiju koja se inače prima posle transplantacije da bi se sprečilo da organizam odbaci novi organ.

Transplantacija materice, urađena marta prošle godine u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu, bila je vest u čitavom svetu. Komplikovan zahvat, prvi put urađen u Srbiji, izveli su dr Matis Bransštrum iz Švedske, tri lekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, tri iz Izraela i ekipa doktora "Tiršove". Deo tima bio je i profesor dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, donedavno prvi čovek Klinike u Tiršovoj.

PROČITAJTE JOŠ - Dosad devet beba iz presađene materice

- Rezultat ovog projekta menja svetsku medicinu - kaže prof. dr Radojičić za "Novosti". - Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj pokazala je da ima kapacitet da izvede jedan ovako zahtevan program. Vrhunski lekari iz Švedske, sa Harvarda i Univerzitetske klinike iz Izraela bili su vrlo zadovoljni uslovima koje imamo i veštinama naših hirurga i anesteziologa. Znali su da možemo da iznesemo rizičnu operaciju poput ove.

Prof. dr Zoran Radojičić

Profesor Radojičić kaže i da je vrlo ponosan jer je bio deo velikog tima doktora i što je organizovao ovaj naučni i medicinski poduhvat.

- Porođaj u Bolonji je jedno lepo finale projekta koji je realizovan prvi put u svetu - kaže prof. Radojičić. - Bio sam pozvan da prisustvujem porođaju kao predstavnik Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, ali zbog obaveza koje imam kao gradonačelnik, nisam mogao da odem. I mnogo mi je žao zbog toga.

Dr Renato Serakjoli Foto Bologna Medicina

U SRBIJI SVE SPREMNO

PROFESOR Zoran Radojičić otkrio je za "Novosti" da sa timom iz Švedske pregovara da se ovaj program transplantacije i ubuduće realizuje u Beogradu:

- Pokazalo se da naša elitna zdravstvena ustanova ima sve kapacitete za jedan ovakav zahtevan projekat.

Dr Milan Milenković Foto ST Medica

SVE POČELO 2016. GODINE

PROFESOR Zoran Radojičić objašnjava da je sve počelo 2016. godine, kada su sestre bliznakinje, iz jednog manjeg grada u Srbiji, kontaktirale sa dr Milanom Milenkovićem.

- Znale su da postoji eksperimentalni program i želele su da se prijave - priča prof. Radojičić. - Nekoliko meseci su prolazile analize i kontrole kod dr Milenkovića kako bi se pripremile za operaciju koja je trajala 17 sati. Sama operacija marta prošle godine bila je vrlo rizična i zahtevna, a rezultat krajnje neizvestan. Operacija je protekla uredno. Kasnije, trudnoću je pratio tim stručnjaka iz Švedske.