POTPUNO sam sigurna da će sve njih, uključujući i Ramuša Haradinaja, stići božja pravda, ali se nadam da ćemo i mi, porodice žrtava, dočekati zadovoljenje pravde.

Ovako, za "Novosti", govori Olgica Kostić Božanić, iz čije je porodice, u selima Retimlje i Opteruša u opštini Orahovac, kidnapovano 15 osoba, a troje se i dalje vode kao nestale. Razočarana je i uznemirena odlukom francuskog suda da zločinca nagradi slobodom.

- Svih 27 srpskih žrtava sa ovog područja pronađeno je u masovnoj grobnici "Volujak", koja je otkrivena 2005, a identifikacijom posmrtnih ostataka DNK metodom potvrđeno je da se radi o meštanima sela u opštini Orahovac. Za to je odgovorna grupa Ramuša Haradinaja - ističe Olgica, u ime Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba.

Šta sve porodice čiji su najmiliji mučki ubijeni za 19 godina nisu pokušale da bi došle do pravde i da bi zločinci bili kažnjeni. Upravo iz ovog Udruženja su sudu u Francuskoj dostavili dodatne dokaze o zločinima počinjenim pod direktnom komandom Haradinaja. To, izgleda, niko nije pogledao.

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba sa KiM, kaže da je šokiran.

- Pribojavao sam se da će odluka upravo biti ovakva. Šta očekivati od Francuske, koja nas je bombardovala i među prvima priznala jednostranu nezavisnost Kosova?! Kako sud te zemlje može biti objektivan, kada se ponovo, nažalost, politika umešala u pravosuđe.

Da su srpske žrtve sa Kosmeta i njihove porodice ponovo omalovažene i diskriminisane smatra i Nataša Šćepanović, iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika:

- Po ko zna koji put pokazalo se da nema pravde za srpske žrtve. A to su civili kojima su na najmonstruozniji način oduzeti životi. Pa, čak je i sam Haradinaj u svojoj autobiografskoj knjizi pisao o zločinima koje je naredio, a mnoge i sam izvršio. Izigrani smo ovom nepravednom sudskom odlukom, ali nećemo odustati. Borićemo se dok postoji i poslednji atom snage. Žalićemo se i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, a očekujemo i početak rada suda u Hagu za zločine OVK.